Jean-Paul Dubois regénye érdemelte ki 2019-ben a Goncourt-díjat

A figyelemfelkeltő címmel rendelkező regény, Az emberek nem egyformán élnek a földön a L'Olivier kiadó gondozásában jelent meg, a 256 oldalas mű felkavaró és nosztalgikus történet az elveszett boldogságról.

A szerzőről

A dél-franciaországi Toulouse-ban született, újságíróból lett 69 éves szerzőnek ez a 22. regénye. A kifinomult stílusáról és humanizmusáról ismert író egyik legnépszerűbb könyve, az Egy francia élet 2004-ben egy másik irodalmi elismerést, a Femina-díjat kapta meg.

 

A könyvről
„Végtelen módon lehet elrontani az életet – vallja a regény főhőse és narrátora, Paul Hansen, aki két éve egy kanadai börtönben tölti a büntetését, és cellatársának meséli el az életét.

A regény az elveszett illúziók, a sajnálat és az eltűnt boldogság iránti vágyakozás története. Jean-Paul Dubois mindezt a tőle megszokott kalandokkal teli, burleszk stílusban és időnként álomszerűen idézi meg, a narrátor alapjaiban fájdalmas és elegáns történetmesélésében mindig erősen jelen van az irónia.

 

Interjú a szerzővel.

 

Formai újításokért járó elismerés

A másik legjelentősebb francia irodalmi elismerést, a főként formai újításokért adományozott Renaudot-díjat a zsűri Sylvain Tessonnak ítélte a Gallimard kiadó gondozásában megjelent, Hópárduc című regényéért.

 

 

 

A fejléckép forrása

 


Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Elveszett illúziókról szól a regény, amely a legrangosabb francia díjat kapta.