A díjról

A Baumgarten-emlékdíj létrehozója, a Gyümölcsöskert – Baumgarten Emlékdíj Egyesület ügyvezető elnöke, Kukorelly Endre közleményben tájékoztatta a nyilvánosságot a díj felélesztéséről és előremutató céljairól.

„A Baumgarten-emlékdíj közösségi finanszírozáson alapul. A rendszerváltás óta gondolok arra, többször is beszéltem is róla, hogy a Baumgarten-díjat az íróknak vissza kell venniük az államtól, mely 1949-ben elkommunizálta azt. Lemondóan, beletörődve konstatáljuk újra meg újra, hogy az irodalmi díjazás kiszolgáltatott az aktuális kormányzatnak, a tavaly márciusi díjazások azonban minden eddigit alulmúltak. Ezért fogtam most bele: Facebook-oldalt és -csoportot alakítottam Gyümölcsöskert – Baumgarten-díj néven, ideiglenes számlaszámot mellékeltem, befizettem egy összeget, ezzel mindenkit a projekt támogatására biztatva, azok számára, akik befizettek és alapítók kívántak lenni, a Facebookon alakuló ülést hirdettem a Gyümölcsöskert – Baumgarten Emlékdíj Egyesület bejegyzését beindítandó, és 2019. december 11-én a megjelentek mint alapítók ezt el is határozták. Noha az Emlékdíj nem szorosan követi a Baumgarten Ferenc Ferdinánd hagyatékából finanszírozott, 1929 és 1949 között működő díj statútumát, igyekszik az egykori Baumgarten-díj hagyományát folytatni, minél több elemét megtartva annak szellemében eljárni. A díjak odaítéléséről a tanácsadók javaslatai alapján három egymás utáni évben egy kurátor dönt, majd mandátumát az egyik, akkor már díjazott számára átadja. Első alkalommal az Alapítók e sorok íróját választották kurátornak, aki tanácsadónak Kemény Istvánt, Margócsy Istvánt és Nemes Z. Máriót kérte föl. Az Emlékdíj teljes transzparenciával működik, célja, hogy minél szélesebb társadalmi támogatást kapjon. A kurátor feladata kizárni minden állami beavatkozást, és a Baumgarten-díj kurátorának, Babits Mihálynak szellemében kötelezőnek érzi magára nézve, hogy saját politikai és poétikai preferenciáit ne érvényesítse. A díj hagyományának megfelelően nincs kötöttsége, maga alakítja ki tanácsadóival egyeztetve a döntési mechanizmust, figyelembe vehet életművet, konkrét művet és szociális szempontokat egyaránt, és – szakmai díj lévén – nem köteles adott szerző anyagi helyzetét mérlegelni. Egy személy több éven keresztül is díjazható. Évente öt díjat és hat jutalmat osztunk. A díjak 5–5 millió, a jutalmak 1–1 millió forintosak, ezt az összeget azonban az érintettek egészben csak visszamenőleg kapják meg, amikor az Egyesület elegendő összeggel rendelkezik majd. A rendelkezésre álló összeg (2020 elejéig 10 millió forint) felét osztjuk ki, első alkalommal 5.200.000 forintot: a díjazottak 800.000, a jutalmazottak 200.000 forintot kapnak – Klimó Károly grafikája kíséretében. A hagyományokhoz híven Baumgarten Ferenc Ferdinánd halála évfordulóján, január 18-án (ez évben technikai okokból 16-án) lesz a díjátadás, a Gundel étteremben.

 

A díj első kurátora

Kukorelly Endre, József Attila-díjas író, költő, kritikus, rovatvezető, kreatívírás-tanár.

 

Szakmai tanácsadók

Kemény István, József Attila-díjas író, költő; Margócsy István, irodalomtörténész, kritikus, habilitált egyetemi docens; és Nemes Z. Márió, költő, kritikus, esztéta.

 

A díjátadás ideje és helye

A díjátadásra meghívott vendégek jelenlétében a Gundel étteremben kerül sor. A sajtó számára a díjátadást szervező egyesület korlátozott számban belépést tud biztosítani. Ehhez regisztráció szükséges, melyet 2020. január 14-én, kedden 20 óráig lehet megtenni Kukorelly Endre elérhetőségén, üzenet formájában. 

 

A díjról további részletek tudhatók meg a Gyümölcsöskert – Baumgarten-díj Facebook-oldalán, illetve itt érhető el a számlaszám, amelyre folyamatosan várja a felajánlásokat az egyesület.

 

A fejléckép forrása.