Janikovszky Éva szobrot avattak Erzsébetvárosban

Új közparkot nyitottak hétfőn Erzsébetvárosban a Kazinczy utca, a Dob utca és a Nagy Diófa utca által határolt területen, ahol felavatták a 2003-ban elhunyt Janikovszky Éva írónő szobrát is. Ez az első budapesti szobor, mely a népszerű meseírót ábrázolja.

Zöld sziget a belvárosban

A mintegy négyezer négyzetméteres parkba egyebek mellett okospadot, piknikasztalt, ergonomikus padokat állítottak és mosdót is kihelyeztek. A parkba látogatók biztonságát térfigyelő rendszer biztosítja, a zöldfelületet öntözőrendszerrel gondozzák. A csaknem egyhektáros terület az 1980-as évek közepe óta hevert parlagon, rekultivációját 2016-ban kezdték meg. A park kiemelkedik Erzsébetváros közterületei közül mind méretével, mind a kizárólag a pihenést, relaxációt szolgáló kialakításával. A hatalmas lombkoronájú fák között kanyargó sétányok, hangulatos szökőkút, párakapuk mind az ide látogatók pihenését szolgálják.

 

Ideális pihenőhely kicsiknek és nagyoknak. / Fotó: Vattamány Zsolt Facebook

 

Irodalmi emlékhely
A parkban avatták fel Janikovszky Éva szobrát is. Az írónő, aki nem mellesleg Erzsébetváros díszpolgára is, csaknem fél évszázadon át élt és alkotott egy Bajza utcai lakásban. A szobrot Zsemlye Ildikó Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész készítette, aki korábban már készített portét Janikovszkyról, mely Szegeden az írónőről elnevezett kollégium falán található. Az új alkotása a művészt fiatalkorában, kezében nyitott könyvvel ábrázolja. A pihenőparkkal határos tűzfalat Réber László Janikovszky Éva Már megint című könyvéhez készített illusztrációival tették színesebbé.

 

MTI


tovább ►
ISBN: 9789631198577
Megjelenés: 2015-12-31

JANIKOVSZKY ÉVA

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Felavatták az első budapesti Janikovszky Éva szobrot.