Jane Austen szövegszerkesztője

A szövegszerkesztők, szövegkiemelők és post-itek kora előtt Jane Austen a tizenkilencedik században gombostűket használt a kéziratainak szerkesztésére. Legalábbis úgy tűnik az oxfordi Bodleian Libraryban őrzött, egyik kevéssé ismert regényének, A Watson család története című műve kéziratának tanulsága szerint.

Az angol írónőnek mindössze hét terjedelmesebb kézirata ismert, és ezek közül is A Watson család története az egyik első olyan, melyen végigkövethető az alkotási folyamat.

A regény kéziratát tintával írták és javították. Az oldalakat tiszta, egyenletes kézírással jegyezték le párhuzamos sorokba, melyeket időnkét kihúzásokkal és felülírásokkal és egyéb javítások szakítanak meg. A kézirat felosztás nélkül, térközökkel és szabályozó vonalakkal olvashatók. A teleírt oldalak arra engednek következtetni, hogy Jane Austen nem számított hosszan elhúzódó munkára. Üres helyek nélkül azonban nem tudta bővíteni az anyagot, ezért új stratégiákat kellett alkalmaznia. Ahol szükséges volt, így gombostűkkel toldotta az első változathoz a javításokat, bővítéseket.

 

http://cdn8.openculture.com/wp-content/uploads/2014/08/Austen-Pins.jpg

 

A manuscriptum a janeausten.ac.uk weboldalon – sőt még továbbiak is, köztük például Austen számításaival arról, hogy mekkora bevételei voltak a regényeiből – digitalizált formában hozzáférhető, bárki fellapozhatja, megvizsgálhatja. Christopher Fletcher szerint, aki a Bodleian Library speciális gyűjteményének vezetője, a tűkkel történő szerkesztés nem volt teljesen egyedülálló a korban, és feltehetőleg másik is alkalmazták.


Forrás: openculture.com


tovább ►
ISBN: 9789639690905
Megjelenés: 2008-09-22

Jane Austen

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2018-06-14 14:39:02

Nemcsak a lányok olvasnak – könyvek iskolás fiúknak

Tovább
MINDENNAPI
2018-06-27 09:37:48

Budapest Book Pride – Könyvek homoszexualitásról és LMBTQ emberekről

Tovább
HÍREK
2018-09-06 10:18:21

52 fontos magyar könyv – Nyáry Krisztián szerint

Tovább

Gombostűkkel rögzített betoldásokat a regényéhez.