Jane Austen szövegszerkesztője

A szövegszerkesztők, szövegkiemelők és post-itek kora előtt Jane Austen a tizenkilencedik században gombostűket használt a kéziratainak szerkesztésére. Legalábbis úgy tűnik az oxfordi Bodleian Libraryban őrzött, egyik kevéssé ismert regényének, A Watson család története című műve kéziratának tanulsága szerint.

Az angol írónőnek mindössze hét terjedelmesebb kézirata ismert, és ezek közül is A Watson család története az egyik első olyan, melyen végigkövethető az alkotási folyamat.

A regény kéziratát tintával írták és javították. Az oldalakat tiszta, egyenletes kézírással jegyezték le párhuzamos sorokba, melyeket időnkét kihúzásokkal és felülírásokkal és egyéb javítások szakítanak meg. A kézirat felosztás nélkül, térközökkel és szabályozó vonalakkal olvashatók. A teleírt oldalak arra engednek következtetni, hogy Jane Austen nem számított hosszan elhúzódó munkára. Üres helyek nélkül azonban nem tudta bővíteni az anyagot, ezért új stratégiákat kellett alkalmaznia. Ahol szükséges volt, így gombostűkkel toldotta az első változathoz a javításokat, bővítéseket.

 

http://cdn8.openculture.com/wp-content/uploads/2014/08/Austen-Pins.jpg

 

A manuscriptum a janeausten.ac.uk weboldalon – sőt még továbbiak is, köztük például Austen számításaival arról, hogy mekkora bevételei voltak a regényeiből – digitalizált formában hozzáférhető, bárki fellapozhatja, megvizsgálhatja. Christopher Fletcher szerint, aki a Bodleian Library speciális gyűjteményének vezetője, a tűkkel történő szerkesztés nem volt teljesen egyedülálló a korban, és feltehetőleg másik is alkalmazták.


Forrás: openculture.com


tovább ►
ISBN: 9789639690905
Megjelenés: 2008-09-22

Jane Austen

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-26 07:20:05

Kihirdették a 2020-as Libri-díj tízes jelöltlistáját

Tovább

Gombostűkkel rögzített betoldásokat a regényéhez.