Jane Austen a második nő Angliában

Szeptember 15-én került forgalomba a tízfontos, melyet Jane Austen portréja díszít. A bankjegy polimer alapanyagú, ugyanúgy, mint a tavaly szeptember óta forgalmazott új ötfontos.

Austen halálnak 200 éves jubileuma alkalmából tisztelegnek az írónő előtt ezzel a bankjeggyel, ezért Mark Carney, a brit jegybank kormányzója Winchester városának székesegyházában, Jane Austen nyugvóhelyén mutatta be az új tízfontost, mely állítólag szebbnek láttatja az írónőt, mint amilyen a valóságban volt.
„I declare after all there is no enjoyment but reading” – áll a bankón a Büszkeség és balítélet egy mondata: „Mondhatom, nincs nagyobb gyönyörűség az olvasásnál” – mellyel azonban egy apró gond van, mert egy olyan szereplő, Caroline Bingley szájából hangzik el, akit egyáltalán nem érdekelnek a könyvek, és az adott szöveghelyen csak próbál szóba elegyedni az éppen olvasó Darcyval. Az új pénzjegy megjelenése egyébként a feministák szerény győzelmét is jelenti, hiszen Jane Austen előtt az utóbbi időben II. Erzsébet volt az egyetlen nő, akinek portréja angol (Skócia kivételével) papírpénzeken látható volt.

A tízfontos két hete, szeptember 14-én került forgalomba Angliában és Wales-ben. A fejlett biztonsági elemekkel ellátott, nehezen hamisítható bankó akár 5 évig, 3 évvel tovább mint a papírpénzek, használható állapotban marad. Mark Carney jegybank elnök szerint azt is kibírja, ha valaki véletlenül bedobja a mosógépbe

A Bank of England teljesen megújítja a brit készpénzállományt, de a folyamat nem teljesen zökkenőmentes. A program első lépéseként forgalomba hozott új ötfontosról – az első műanyag brit bankjegyről – kiderült, hogy nyomokban marhafaggyút is tartalmaz. Ez hatalmas felzúdulást keltett a vegetáriánus és vegán életmódot folytatók, valamint a marhahús-feldolgozásból származó termékeket hagyományosan elvető indiai közösségek körében, és petíció is indult az ötfontos gyártási technológiájának megváltoztatására.

A Bank of England közölte, hogy tiszteletben tartja és rendkívül komolyan veszi az ötfontos marhafaggyú-tartalma miatt az egyes közösségekben felmerült aggályokat, és folyamatos kapcsolatban áll a bankjegy alapanyagát szállító céggel a lehetséges alternatív gyártási eljárások kidolgozása érdekében. A jegybank ugyanakkor közölte azt is, hogy a tiltakozások ellenére nem vonja ki a forgalomból az új ötfontos bankót, mivel ennek több tízmillió font járulékos költsége lenne.

Az új tízfontos alapanyaga pontosan megegyezik az új ötfontoséval, vagyis elvileg a műanyag tízes is tartalmazhat állati zsiradékot.


Forrás: MTI, Guardian és 444.hu


tovább ►
ISBN: 9789634974451
Megjelenés: 2017-12-11
méret: 210 mm x 140 mm x 15 mm
tovább ►
ISBN: 9789634974468
Megjelenés: 2017-12-09
méret: 210 mm x 140 mm x 12 mm

Jane Austen

Tovább
Ez is érdekelhet:

HÍREK
2018-09-06 10:18:21

52 fontos magyar könyv – Nyáry Krisztián szerint

Tovább
HÍREK
2019-11-21 22:17:45

Megjelent a JCDecaux „Álljon meg egy novellára!” című novelláskötete

Tovább
MINDENNAPI
2020-03-23 09:35:57

8. nap otthon – Paul Hollywood: Kenyér – Reggelire, ebédre, vacsorára

Tovább

Jane Austen a tízfontoson szebb mint valaha