Írók a színpadon – Három TED előadás

Az írók nem csak írni, hanem olykor beszélni is tudnak. A TED videók közül most három olyan videót ajánlunk, melyben írók beszélnek, méghozzá magával ragadó módon. Mécs Anna a friss Margó-díjas író, arról hogy miért nem lett matematikus, Elizabeth Gilbert az Ízek, imák, szerelmek szerzője a zsenialitás szelleméről, Amy Tan pedig a kreativitásról. Három, nem friss, de nagyon izgalmas előadást ajánlunk a figyelmetekre.

 „Egy-egy novella erejéig lehettem akárkinek a lánya.”

 

Mécs Anna Ted X előadásában arról mesél, hogy milyen volt Mécs Imre lányaként felnőni, és arról is, hogy bár mindig is izgatta az irodalom, az írás, mégis miért lett matematikus, majd miképp jött rá, miközben épp a doktori diszertációját írta, hogy prózaíróként szeretné magát kipróbálni, és írta meg a Gyerekzár című kötetét, mellyel 2018 őszén elnyerte a legjobb elsőkönyves szerzőnek járó Margó-díjat.

 

„Ne félj! Ne csüggedj! Csak tedd a dolgodat!”

 

Elizabeth Gilbert 2009-es előadásában az írás nehézségeiről, a kreativitást nehezítő görcsökről, gátlásokról és nehézségekről mesél. Gondolatait később a Big Magic című kötetében részletesen is kifejtette. Elképzelésének a lényege, hogy úgy véli, nincsenek géniuszok, hanem ahogy az ókori rómaik tartották, az embereknek géniuszunk van: egy jótékony szellemünk, aki az univerzumból szállítja nekünk az ötleteket, és ő ajándékozza meg őket az ihletett pillanatokkal.

 

„A halál közelsége jót tesz a kreativitásnak.”

 

Amy Tan, akit a magyar olvasók többek közt A gyógyító lánya és A mennyei örömök klubja című regényei révén ismerhetnek, a kreativitásról saját alkotófolyamatának bemutatásával beszél, hihetetlenül okosan és nagy öniróniával.

 

mindennapkonyv.hu


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632448046
Megjelenés: 2017-10-27
méret: 120 mm x 194 mm

Amy Tan

Tovább

Elizabeth Gilbert

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-26 07:20:05

Kihirdették a 2020-as Libri-díj tízes jelöltlistáját

Tovább

Írók, akik jól beszélnek – Három TED előadás.