Irodalmi alapítványt hoz létre Olga Tokarczuk

Új irodalmi alapítvány létrehozását jelentette be hétfőn Olga Tokarczuk irodalmi Nobel-díjas lengyel írónő. Az írók, műfordítók munkáját, valamint irodalomtörténeti kutatásokat támogató intézmény a nyugat-lengyelországi Wrocławban fog működni.

Bejelentés: az otthont adó városban

Az alapítvány egy Wrocław város által adományozandó villában fog működni, a székhely teret ad majd a nemzetközi párbeszédnek, amely az irodalom lehetőségeiről szól „a látható és láthatatlan világ diagnosztizálásában” szépirodalmi alkotók és fordítók számára, abban, hogyan lehet leírni „az olyan valóságot, amelyben fenyegetően gyorsan növekednek az idegengyűlölő és nacionalista hangulatok”. A közleményre a Tokarczuk részvételével megtartott wrocławi sajtókonferencián került sor.

 

A bejelentésről a videó lengyelül.

 

Az alapítvány székhelyéül szolgáló villa a 2005-ben elhunyt Tymoteusz Karpowicz lengyel költőé volt. Tokarczuk a sajtókonferencián elmondta: attól tart, hogy az irodalmi Nobel-díj odaítélése után művei „elképesztő elvárásokat” keltenek, hogy regényeit ezentúl „a világ kijavítására tett próbálkozásként” értelmezik.

 

Tervek

Az írónő elárulta azt is, hogy egy ideje a jövő ősszel bemutatandó könyvén dolgozik, amely sokak számára meglepő lehet majd, mégpedig az irodalmi kommunikáció szintje és a hivatkozott kontextus szempontjából, amely elsőre talán kissé sejtelmesen hangzik.

Az irodalom küldetéséről szólva, az írónő úgy látja: a valóságra a művekben sokoldalúan kell reflektálni, a nézőpontok különbözőségének tiszteletben tartásával, egyenjogúan kezelésével.

 

Saját alkatáról és a köszönő beszédről

Az írónő kifejtette, hogy minden, a világ történéseire reflektáló ember szükségszerűen politikus alkat, mert világnézete van, így önmagát is politikus alkatnak tartja.

A Nobel-díj átvételekor előadandó beszédről Tokarczuk elmondta: erről már megvan az elképzelése, de még át kell gondolnia, pontosan mit emel ki.

 

 

A fejléckép forrása

mti / mindennapkonyv.hu


Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Az irodalmi Nobel-díjas lengyel írónő bátor és innovatív kezdeményezéssel állt elő.