Irány Róma!

Tíznapos római tanulmányúttal járó alkotói pályázatot hirdet „...bőröm alatt viszlek haza, Róma...” címmel az idén kilencvenedik születésnapját ünneplő Római Magyar Akadémia.

A címben szereplő sort Csorba Győző vetette papírra 1947/48 telén, amikor több hónapot töltött a Római Magyar Akadémián. Ugyanekkor volt lakója a háznak Weöres Sándor, Pilinszky János, Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Hantai Simon, Reigl Judit és a korabeli magyar művészet és tudomány több jeles személyisége. Római tartózkodásuk során barátságok szövődtek, új művek születtek, és olyan élményekkel gazdagodtak, melyek a következő években is elevenen hatottak. Annál is inkább, mert az 1948 tavaszán hatalmi szóval hazarendelt ösztöndíjasok többségének aztán hosszú évekig nem volt módja visszatérni sem Rómába, sem Itáliába, sem Európába.
Az RMA történetének erről a különleges epizódjáról kíván megemlékezni a most kiírt alkotói pályázattal, melyre olyan alkotók vagy legfeljebb nyolcfős alkotói csoportok jelentkezését várják, akik szabadon választott formátumban, szabadon választott eszközökkel (színház, film, zene, irodalom, képzőművészet) feldolgozzák az RMA-hoz kötődő 1947/48-as eseményeket, illetve továbbgondolják az akkor született műveket.
A zsűri – Juhász Anna kulturális menedzser, Puskás István, az RMA igazgatója és Török Tamara, dramaturg, irodalomtörténész – által kiválasztott legjobb három pályázat alkotói 2018 tavaszán lehetőséget kapnak arra, hogy a helyszínen tíznapos tanulmányúton tájékozódjanak, további inspirációkat gyűjtsenek, dolgozzanak a projektjeiken. A projekteket 2018 júniusában Rómában, majd az év folyamán Budapesten is bemutatják. A pályázatok megvalósulását mindezen felül az RMA egyenként 1000 euróval támogatja.
A pályaműveket 2018. január 15-ig kell eljuttatni PDF formátumban az accademiadung90@gmail.com e-mail címre. A pályázatnak tartalmaznia kell a projekt bemutatását, szakmai életrajzot, valamint elfogadó nyilatkozatot arra nézve, hogy a beérkezett pályázatot a Római Magyar Akadémia közzétegye.
A pályázat elbírálásakor külön szempont lesz, hogy az adott munka mennyire tudja megszólítani az olasz közönséget is, a kiíró külön üdvözöli továbbá azon pályázatokat, amelyek olasz résztvevő bevonásával is számolnak.
A zsűri 2018. január 30-ig hirdet eredményt, ezt követően a beérkezett pályaművek, illetve az értékelések elérhetők lesznek az RMA hivatalos online felületén.

 

Forrás: MTI

 


tovább ►
ISBN: 963907960
Megjelenés: -0001-11-30
méret: 203 mm x 137 mm x 30 mm

Pilinszky János

Tovább

WEÖRES SÁNDOR

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
MINDENNAPI
2018-05-02 11:28:36

Anya csak egy van, könyv viszont számtalan – 9 könyv anyák napjára

Tovább
HÍREK
2020-04-02 09:38:44

Nyilvánosak az Év Gyerekkönyve Díj 2020-as jelöltlistái

Tovább

Nyolc alkotót vár Róma