Instagramon a magyar lány naplója

Éva története címmel az Instagram nevű internetes alkalmazáson mutatják be a tizenhárom éves korában Auschwitzban megölt magyar zsidó kislány, Heyman Éva naplóját a csütörtöki izraeli holokausztnapra, a Jom Hasoára készülve. A napló Instagram-feldolgozása valósággal borzolja a kedélyeket a zsidó államban.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Eva.Stories Official Trailer

Eva (@eva.stories) által megosztott bejegyzés,

Az Instagram feldolgozás előzetese.

 

A kampány alkotói a főként a gyerekek és fiatalok médiumának számító alkalmazás felhasználásával próbálják közelebb vinni a mai tizenévesekhez az egykori tragédiát. Videóüzenetek formájában színészek segítségével mesélik el az Évával 1944-ben Magyarországon történteket: a megkülönböztető intézkedéseket, gettóba zárását, egészen az Auschwitzba tartó vonatra tereléséig. Az Instagram fiókba felkerülő kisfilmeket közel négyszáz fős alkotógárda készíti Lvivben, Ukrajnában, és az izraeli közösségi média több tucat internetes influencerét, valamint más helyi hírességeket is megnyertek az oldal hirdetéséhez.

Heyman Éva három és fél hónapon át vezetett naplót 1944-ben Nagyváradon májusi deportálásáig. A háborút édesanyja túlélte, könyvét megtalálta, és több mint ötven évvel ezelőtt kiadta. A kiadvány magyarul legutóbb 2011-ben a XXI. század Kiadó gondozásában jelent meg, azonban a történetet ezúttal új formában próbálták megelveníteni.
Mati Kochávi, egy izraeli informatikai cég milliomos tulajdonosa finanszírozta a vállalkozást, és már kedden több mint százezren követték ezt a fiókot, jelenleg 774 ezer követőnél tartanak. A kampányt a múlt héten óriásplakátok vezették be szerte Izraelben, és az az interneten is népszerűsítették egy bemutatkozó előzetessel (fent látható), amelyet már másfél millióan láttak.
Naplójában Éva elmesélte álmát, hogy Londonba költözzön, és ott fotóriporter legyen. „Segíteni akartuk álma megvalósításában” – nyilatkozta a milliárdos Mati Kochávi. „Naplóját videóklipekké alakítottuk, kamera helyett egy okostelefont adtunk neki, az újságok helyett az Instagramon publikáltuk, és elhoztuk a történetét először Izraelbe, majd Londonba és a világ többi részébe is elvisszük” – ismertette a terveket.
Benjámin Netanjahu is a napló újrafeldolgozása mellé állt, amikor kedden Twitter-üzenetben hívta fel a figyelmet az ügyre, de sokak szerint a megölt lány fiktív Instagram-fiókja tiszteletlenség emlékével szemben, és egy Háárecben megjelent bírálat szerint alábecsüli az izraeli fiatalok intelligenciáját. De voltak, akik ezzel a véleménnyel is vitába szálltak, mert szerintük nem az a kérdés, hogy hol, milyen médiában, hanem hogy hogyan, milyen színvonalon fogják életre kelteni Heyman Éva emlékét.

 

mindennapkonyv.hu / MTI

Fotó: bild.de


tovább ►
ISBN: 9789638926203
Megjelenés: 2011-04-15
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2018-05-02 11:28:36

Anya csak egy van, könyv viszont számtalan – 9 könyv anyák napjára

Tovább
SZERINTETEK
2019-09-25 14:46:47

10 dolog, amit minden nagypapának és nagymamának tudnia kell

Tovább
INTERJÚ
2019-12-17 18:25:38

Finy Petra karácsonyi könyvajánlója

Tovább

A tizenhárom éves korában Auschwitzban megölt Heyman Éva történetét feldolgozó filmeket négyszáz fős alkotógárda készíti.