Houellebecq, a provokátor

Januárban jelent meg Michel Houellebecq hetedik regénye, a Sérotonine. Az író utoljára 2015-ben jelentkezett új kötettel, a Behódolással, melyben az iszlám veszélyeire hívta fel a figyelmet, és szerencsétlen véletlen folytán megjelenésének napján 12 embert öltek meg a terroristák. A új kötetben az Európai Uniót vizsgálta kritikus szemmel, és fikciója újra megelőlegezte a valóságot: míg regényében gazdálkodók torlaszolják el az utakat és fognak fegyvert az állam ellen, addig a valóságban is hasonló események zajlanak a sárgamellényes tüntetéseken. A regényt magyarul Tótfalusi Ágnes fordításában csak ősszel vehetjük kézbe, ám addig sem maradunk olvasnivaló nélkül, ugyanis az író és Bernard-Henri Lévy filozófus levelezése Közellenségek címen áprilisban kerül a könyvesboltokba.

A regény címe a szerotonin elnevezésű neurotranszmitterre utal, mely a test jóllétéért felel és fontos szerepet játszik a testhőmérséklet, hangulat, hányinger, szexualitás, alvás, valamint az étvágy szabályozásában. Houellebecq a test és az állam között von párhuzamot, miközben beszél az antidepresszánsok férfi libidóra tett hatásáról, az értelmes kapcsolatok fenntartásának nehézségéről, valamint a boldogság és elégedettség megtalálásának lehetetlenségéről a fogyasztói társadalomban. A műveit egyes kritikusai a Brexit utáni korszak A varázshegyének is nevezték.
A főhős tipikus Houellebecq főszereplő, egy depressziós, melankolikus középkorú férfi. Egy olyan mezőgazdasági mérnök, aki az euró bevezetését követően Normandiába költözik, hogy segítse a régió sajtjainak exportját. Ott találkozik olyan gazdákkal, köztük az ókori nemes családokból származó gazdálkodókkal, akiknek megélhetése az EU által előírt tejkvóták miatt kerül veszélybe.

 

A kötet francia kiadása. / Fotó: albertine.com


Houellebecq nem adott interjút a Sérotonine debütálása idején, de kiadott egy esszét a Harper magazinban, melyben Trumpot dicsérte, különösen a szabadkereskedelmi politikájára és az Európai Unió iránti ellenszenve miatt. „Európa csak egy hülye ötlet volt, ami fokozatosan rémálommá vált, és ebből ideje lenne végre felébredünk” – írta, hozzátéve, hogy támogatja a Brexitet. Egy októberi interjúban pedig, amit egy jobboldali francia magazinnak adott, kifejtette, hogy arra fog szavazni „aki megígéri, hogy kilép az Európai Unióból és a NATO-ból”.
Minden pesszimizmusa ellenére Houellebecq valójában nagyon is jól van. Szeptemberben feleségül vette a harmadik feleségét, Qianyun Lysis Li-t, azt a nőt, akivel akkor találkozott, amikor az esszét akart írni munkásságáról. A vendégek közt ott volt Nicolas Sarkozy és felesége, Carla Bruni-Sarkozy is, aki elsők közt posztolt fotókat a párról.

 

Forrás: theAtlantic
Borítókép: psychologies.com

 


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631438475
Megjelenés: 2019-04-23
méret: 137 mm x 130 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631432718
Megjelenés: 2015-04-20
méret: 135 mm x 197 mm

Michel Houellebecq

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-26 07:20:05

Kihirdették a 2020-as Libri-díj tízes jelöltlistáját

Tovább

Houellebecq januárban megjelent regényét egyik kritikusa a Brexit utáni korszak Varázshegyének nevezte.