Hashtag a barlangfalon

Magától értetődőnek tartjuk, hogy a legrégebbi írott emlékek Kr. e. 3400 körül Mezopotámiában és ezzel majdnem egyidőben Egyiptomban jelentek meg, pedig lehetséges, hogy több mint 40 000 évvel korábban már használtak valamiféle kezdetleges írást az emberek, melyek ráadásul univerzálisak voltak. Genevieve von Petzinger TED előadásából megismerhetitek a friss felfedezés tudományos hátterét.

Genevieve von Petzinger angol nyelvű TED előadása.

Szívesen gondolunk úgy a kőkorszaki emberre, mint egy buta, izomkolosszusra, aki bár bírta a hideget és az éhezést, de azért meglehetősen civilizálatlan volt. Pedig ha más nem, a XX. század vérzivataros történelme megtaníthatott volna minket arra, hogy nem az angol vécé használta jelenti az emberi kultúrát. Az az emberiséggel egyidős, és kezdetektől velünk van. Éneklünk, táncolunk, rajzolunk, történeteket mesélünk és rítusaink vannak, mióta megjelentünk a bolygón. Biológiai programunknak pedig eleget téve mindig is törekedtünk arra, hogy az idősebb generációk tapasztalataikat, tudásukat valamiféleképpen továbbadják az őket követőknek. Így szálltak a mítoszok szájról szájra, azonban arra mindeddig nem gondoltunk, hogy valamiféleképpen ezeket a történeteket, mítoszokat és tudást már a legelső emberek is rögzíteni szerették volna.
 

 



Az első írásrendszerünk még univerzális volt. / Forrás: bigthink.com
 
A Big Think elnevezésű tudományos oldalon olvasható cikkben a szerző arról ír, hogy az emberek kb. 40 000 évvel ezelőtt kifejlesztettek egy íráshoz hasonló jelrendszert. Ennek nyomai ma is fellelhetők a régészek által feltárt barlangokban, ahol a barlangrajzok mellett számtalan jel is látható. Ezek a képek kiegészítései lehettek. Ami igazán meglepő, hogy bizonyos szimbólumok egymástól hihetetlen messzeségben lévő barlangok falán jelennek meg, sőt egyes kőkorszaki tárgyakon is. A kutatók szerint mindez azt bizonyítja, hogy elődeink azokat valamiféle képírásként olvashatták. Von Petzinger és társai ezeket próbálják megfejteni és értelmezni. Elméletük igazolásaképp kifejti, hogy véleménye szerint ezek a jelek lehettek a Kr. e. 3. évezredben megjelenő írásrendszerek alapjai. Hiszen azok minden bizonnyal nem a semmiből keletkeztek, hanem megelőzték más, korábbi jelek.
 
 

Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Kőkorszaki könyvek.