Három regény, három korszak és megannyi női sors

A család áldás vagy átok? Hogyan boldogulhat egy nő egy férfiak uralta világban? Egy német, egy amerikai és egy brit írónő művét ajánljuk.

A bíboros nehéz szerelme

Az ünnepelt német regényíró, Brigitte Riebe legújabb, 2015-ös regényében Poroszországba, a XVI. századba egy élvhajhász bíboros, Brandenburgi Albert udvarába kalauzolja olvasóját. A kardinális új orvost keres, mert reméli, egy szakember hozzásegítheti őt és szeretőjét egy közös gyermekhez. Választása a messze földön híres, ám kissé különc Vincent de Vriestre esik, akit családjával együtt meghív az érseki székhelyre, aki anyagi gondjai miatt örömmel indul útnak. Az orvos és családja azonban azzal nem számol, hogy a kéjsóvár bíboros szemet vethet az orvos gyönyörű szerelmére, Johannára. Bizalmatlanság, gyanakvás áll közéjük, ráadásul a bíboros szeretője sem nézi jó szemmel a férfi fellángolását, és nem válogat az eszközökben, annak érdekében, hogy elpusztítsa riválisát. Ráadásul ekkor felüti a fejét a városban a fekete himlő, amely két nap alatt végez az áldozataival. Johanna talpraesettségére és Vincent  bölcsességére van szükségük, hogy gyermekeikkel együtt túléljék a megpróbáltatásokat.

Johanna megkísértése egy izgalmas utazás a kora újkorba, amelyből nemcsak az udvari intrikákat, hanem a korabeli embereket, sorsokat is megismerhetitek.

 


A Kisasszonyok 1994-es filmadaptációja.

 

Unalmas feladatból halhatatlan remekmű

Kevesen tudják, hogy az amerikai irodalom egyik legtöbbet fogatott műve, modern klasszikusa, Luisa May Alcott, Kisasszonyok című regénye felkérésre, rekord idő alatt készült. Az írónő kevesebb mint három hónap alatt, alapvetően a pénzkereset reményében írta meg, azonban hogy minél gyorsabban végezzen, a regény szereplőit saját családjáról mintázta, így a könyv részben önéletrajzi alkotás is lett. A szereplők valósághű ábrázolása meghozta számára a sikert. Később megírta a történet folytatásait is Jó feleségekFiatalurak és Jo fiai címen.
Kisasszonyok négy nővér: a józan és megfontolt, társaságszerető Meg, a fiús, könyvimádó Jo, a szégyenlős, zeneszerető Beth, és a művészi hajlamú, kissé önző Amy történetét meséli el. A szegénységben élő lányok, miközben egymással civakodnak, veszekednek, különféle kalandokba keverednek, mindig törekszenek arra, hogy megőrízzék a családi békét, harmóniát. Alcott bemutatja, hogy a nők szeretete és kemény munkája tartja össze a családot, és hansúlyozza, amíg képesek vagyunk egymást támogatni és a munkában örömünket lelni, addig nem számít, hogy mennyire vagyunk tehetősek.

 

 

Fotó: Pxhere

 A tökéletes férfinak is van anyja

Az anyós-meny kapcsolat árnyoldalát mutatja be Sandie James A másik nő című regénye. A főszereplő Emily szerelmével, Adammel első gyermekét várja, ám közös életüket pokollá teszi anyósa, aki mindent eszközt bevet, hogy elviselhetetlenné tegye számára a kapcsolatot, mindhiába. Emily kitartó és hűséges.

Azonban semmi sem az, aminek látszik. Vajon Emily anyósa valóban egy szörnyeteg, vagy csupán valamire figyelmeztetni szeretné a lányt? Sandie James sordró lendületű, fordulatos thrillere letehetetlen olvasmány.

 

H. Nagy Ilka

Borítófotó: Emily Blunt Az ifjú Viktória királynő (2009) című filmben


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634036340
Megjelenés: 2022-10-12
méret: 205 mm x 136 mm x 35 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634522492
Megjelenés: 2019-04-17
méret: 197 mm x 138 mm x 25 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634522416
Megjelenés: 2019-04-10
méret: 197 mm x 137 mm
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
INTERJÚ
2019-12-17 18:25:38

Finy Petra karácsonyi könyvajánlója

Tovább
HÍREK
2023-02-09 19:18:05

Jane Austen - Emma

Tovább

Egy kortárs, egy történelmi és egy klasszikus – Női sorsok.