A Grincs írója el akarta égetni első könyvét

Árverésre bocsátották azt a levelet, melyben a Grincs, a Kalapos Macska és még számtalan népszerű mesekönyv szerzője, Dr. Seuss köszönetet mond főiskolai osztálytársának, amiért megakadályozta, hogy elégesse első gyerekkönyvének kéziratát.

A szerző, aki korábban reklámgrafikusként dolgozott, 1936-ban írt először gyerekeknek szóló történetet, de mivel vagy egy tucat kiadó visszautasította, úgy gondolta, műve elhibázott, és senkit sem fog érdekelni. Ezért úgy döntött, hogy elégeti a kéziratot. Miközben a Madison Avenue-n sétált, hóna alatt a kézirattal és épp ezt tervezte, összefutott főiskolai barátjával, Mike McClintockkal, aki megkérdezte tőle, mi van nála, mire ő azt felete, hogy „Egy könyv, amelyet senki nem fog kiadni.”
Hihetetlen, de pont barátja irodája előtt álltak meg, akit épp akkor neveztek ki a Vanguard Press gyerekkönyves részlegének szerkesztőjévé. A férfi behívta magához a szerzőt, és megnézte a könyvet, majd húsz perc múlva már a kiadó elnökének irodájában írták alá a szerződést.
 
Az árverésen megvételre kínált levelek és rajzok. / Fotó: Nate D Sanders
 
 
Hihetetlen, de így történt. A sikerhez néha nem árt némi szerencse. A McClintockhoz intézett 1957-es köszönőlevelében Seuss némi túlzással a következőket írja: „Ha aznap a Madison Avenue másik oldalán megyek, ma már talán egy mosodában dolgoznék.”
Mindez annak fényében különösen érdekes, hogy bár Dr. Seuss könyvei hazánkban nem oly ismertek, munkásságát pedig inkább a filmek révén (például A Grincs és a A macska – Le a kalappal!) ismerjük, könyveit több millió példányban értékesítették szerte a világon, és bár 1991-ben elhunyt, továbbra is ő a világ legsikeresebb gyerekkönyvszerzője. Ezt elsősorban annak köszönheti, hogy történetei rövidek, viszonylag kis szókincset használnak, így az olvasni tanuló gyerekek is könnyen megbirkóznak a szórakoztató, mulatságos, ugyanakkor tanulságokat sem nélkülöző elbeszélésekkel. Az USA-ban könyveit mind a mai napig használják arra, hogy felzárkóztassák a rosszul olvasó diákokat.
A köszönőlevelet, valamint két további levelet, illetve két Seuss illusztrációval ellátott oldalt január 31-én 3500 dolláros kikiáltási áron a Nate D Sanders árverésén kínálják megvételre.
 
 
 

vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634372851
Megjelenés: 2018-11-27
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9786155591471
Megjelenés: 2016-04-20

Dr. Seuss

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

A sikerhez nem árt némi szerencse – Dr. Seuss története.