George R. R. Martin szerint mérgező a mai rajongói kultúra

George R.R. Martin egy interjúban fejtette ki véleményét az internetes rajongói kultúráról, valamint beszélt a Trónok harca készülő előzménysorozatról is.

Fanzinok, tweetek, posztok és a rajongás
R. R. Martin hosszan nosztalgiázott arról, hogy régen milyen is volt a rajongói kultúra, amikor még írógépen írt fanzinokat. Martin a fanzinek világában kezdte karrierjét, amelyek segítettek a hasonló gondolkodású embereket a kapcsolattartásban az internet világa előtt.

 

„Kezdetekben képregényrajongó voltam. Volt egy rajongói klub aminek tagja voltam, szuperhős történeteket írtam kis képregény fanzinek számára” – mondta Martin.


Az író szerint a mai Twitterezős és Facebookozós kultúra nem nevezhető fejlődésnek. Az internetes rajongói kultúra mérgező, míg a régi fanzinoké nem volt az.


„Ugyan akkor is voltak nézeteltérések, voltak viták, de semmi sem hasonlítható az interneten látható őrülethez" – állítja az író.

 

Martin szerint, hogy a rajongókat ilyen heves reakciókra sarkallta a finálé, csak a sorozat kulturálisan meghatározó sikerét bizonyítja.


Megismételhetetlen siker

Az író szerint ezt a sikert nem fogja tudni megismételni az HBO előzménysorozata, vagy semelyik másik nevéhez fűződő projekt. Martin úgy véli, hogy a Trónok harca sikere nem volt előre megjósolható, és nem is várja, hogy valaha újra megtapasztalhasson hasonlót.

 

thewarp.com / contextus.hu / mindennapkonyv.hu


George R. R. Martin

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

George R. R. Martin a Trónok harca előzménysorozattól nem vár akkora sikert, mint elődjétől.