Gazdára találtak az első Baumgarten-emlékdíjak

2020. január 16-án, csütörtök délelőtt átadták az első Baumgarten-emlékdíjakat és -jutalmakat a Gundel étteremben. A díjazottak között volt Marno János, Márton László, Pintér Béla, St.Auby Tamás és Christina Viragh, jutalomban pedig Bán Zoltán András, Bartók Imre, Csehy Zoltán, Kulcsár-Szabó Zoltán, Peer Krisztián és Szilágyi Zsófia részesült.

A díjról előzetes információk

Az egykori Baumgarten-díj nyomán 2019-ben Kukorelly Endre alapította meg a közösségi finanszírozással fenntartott Baumgarten-emlékdíjat. Ahogy azt korábbi cikkünkben írtuk, a Baumgarten-emlékdíj létrehozója, a Gyümölcsöskert – Baumgarten Emlékdíj Egyesület ügyvezető elnöke, Kukorelly Endre közleményben tájékoztatta a nyilvánosságot a díj felélesztésére tett szándék kiváltó okáról, és az ösztönző anyagi támogatás előremutató céljairól.

 

A díjátadóról

A díjátadón Kukorelly Endre, aki az első évben kurátori pozíciót töltött be – olyan szakmai tanácsadókkal kiegészülve, mint Kemény István, Margócsy István és Nemes Z. Márió –, felidézte a Baumgarten-díj történetét, elmondta, hogy 1929-től 1949-ig, 1945 kivételével, minden évben átadták. Alapítója egykor Baumgarten Ferenc Ferdinánd volt, aki végrendeletében meghagyta, hogy a Sas és Tisza Kálmán utca kereszteződésénél álló bérház kiadásából befolyt összeget arra érdemes írók évdíjára fordítsák. Abban a korban, amikor – mondta Kukorelly – „havi 200 fixszel az ember könnyen viccel”, a díjjal járó 6-8 ezer pengő különösen jelentős összegnek számított. Első alkalommal, 1929-ben olyan írók vehették át, mint Elek Artur, Erdélyi József, Farkas Zoltán, Juhász Gyula, Osvát Ernő, Tersánszky Józsi Jenő, Kárpáti Aurél, Schöpflin Aladár, Szini Gyula és Tamási Áron. Később megkapta Kosztolányi Dezső, Juhász Gyula, Füst Milán vagy Karinthy Frigyes is. A díj történetében női díjazott is szerepel: Reichard Piroska beregszászi születésű költő, műfordító és kritikus kapta meg az elismerést még 1932-ben. A díj kurátora sokáig Babits Mihály volt, aki számára a minőség volt a döntő, nem számított aktuális megjelenés, ítéletében sem politikai, sem poétikai szempont nem játszott közre. A kurátori székben Babitsot halála után, 1941-től Schöpflin Aladár követte.

A bevezető után került sor először a jutalmak, majd a díjak átadására, melyet a díjazottak rövid köszönőbeszédei követtek. (Marno János díjának összegéből 100.000 forintot ajánlott fel az egyesületnek, Márton László helyett pedig felesége vette át a díjat.)

 

A Baumgarten-jutalomban részesültek listája

Bán Zoltán András

Bartók Imre

Csehy Zoltán

Kulcsár-Szabó Zoltán

Peer Krisztián

Szilágyi Zsófia


Az első Baumgarten-emlékdíjasok listája

Marno János

Márton László

Pintér Béla

St.Auby Tamás

Christina Viragh

 

A fényképen balról jobbra (első sor): Klimó Károly, Peer Krisztián, Nemes Z. Márió, Bartók Imre, Csehy Zoltán, Pintér Béla, Kulcsár-Szabó Zoltán. A hátsó sorban balról jobbra: St.Auby Tamás, Marno János, Kukorelly Endre, Margócsy István, Christina Viragh, Bán Zoltán András, Szilágyi Zsófia. Fotó: litera.hu


A díjakkal 5.200.000 forint talált gazdára, a díjazottak a díj és Klimó Károly grafikája mellett egyenként 800.000, a jutalmazottak fejenként 200.000 forintot vihettek haza.

A díjátadás után Angelus Barbara, a Gundel étterem kommunikációs igazgatója köszöntötte a jelenlévőket a Baumgarten-díjak átadásának egykori helyszínén.

A díjról további részletek tudhatók meg a Gyümölcsöskert – Baumgarten-díj Facebook-oldalán és nyilvános csoportjában, illetve itt érhető el a számlaszám, amelyre folyamatosan várja a felajánlásokat az egyesület.

 

 

Forrás: litera.hu /mindennapkonyv.hu

A fejléckép forrása.

 


Karinthy Frigyes

Tovább

KOSZTOLÁNYI DEZSő

Tovább

Kemény István

Tovább

FÜST MILÁN

Tovább

TAMÁSI ÁRON

Tovább

TERSÁNSZKY JÓZSI JENő

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-26 07:20:05

Kihirdették a 2020-as Libri-díj tízes jelöltlistáját

Tovább

Emlékdíj kategóriában öt, jutalmazottban pedig hat alkotó érdemelte ki az elismerést.