Gasztronómia és irodalom a IX. Márton napi Borfesztiválon

November 7. és 10. között irodalmi, zenei és gasztroprogramokkal várja az érdeklődőket a Danubius Hotel Gellért. A borfesztivál az ország ikonikus szállodájában kilencedik alkalommal tölti meg élettel a történelmi színfalakat. A szervezők az ország legkiválóbb borászatait ígérik a rangos eseményre.

Irodalmi paródia „kerül terítékre”

A Márton napi Borfesztivál minden évben más-más tematika köré épül fel: idén Karinthy Frigyes briliáns irodalmi paródiája, az Így írtok ti kínálta az ötletet, hogy a bor és az irodalom elválaszthatatlan kapcsolatával fűszerezzék meg a fesztivál négy napját.

A műfaj klasszikusa kávéházi játékokból, a nemzedéktársak megfricskázásából született, és egycsapásra ismertté tette szerzőjét, aki később gyakori vendége lett a Gellértnek. A Karinthy név és a Gellért elválaszthatatlan Budapest XI. kerületétől, szinte összeforrott vele. Az író által képviselt játékosság megidézésére törekszenek a szervezők a borfesztiválon. Itt éltek és alkottak Karinthy Frigyes gyermekei, Karinthy Gábor és Karinthy Ferenc is. Idekapcsolódik a család hagyatékának ápolója és a Karinthy Színház alapítója, az idén 70 éves, Kossuth-díjas Karinthy Márton, akinek 2013. november 11-én Újbuda Önkormányzata a kerület díszpolgára címet adományozta.

Az asztal körül
A kilencedik Márton napi Borfesztivál programjai is a gasztronómia és az irodalom kapcsolatát idézik. A lakosztályétteremben Barna Ádám executiv séf készíti majd el a prémium kategóriás menüt, míg Varró-Turóczi Anett pezsgőszakértő ajánlja a fogásokhoz a pezsgősort, és beavat a királyok itala és az irodalom történetébe is. Az „Így főztök ti” borvacsora séfje és házigazdája Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész – többek között az Így szerettek ők szerzője – lesz, aki irodalommal megfűszerezett kreatív fogásokkal és az ezekhez illő borokkal fogadja a terített asztaloknál a gasztronómia szerelmeseit.

 

 

A kép forrása.

 

Zenei programok

A kulináris örömök mellett a könnyűzene kedvelői számára is ajánlanak programot a szervezők. Pénteken a Lóci játszik, szombaton a The Biebers / Official ad koncertet, melyek az előzetes információk alapján mindkét napon éjfélig tartanak.

 

 

 


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631365757
Megjelenés: 2019-03-19
méret: 270 mm x 180 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 963780319
Megjelenés: -0001-11-30
méret: 203 mm x 125 mm x 23 mm

Karinthy Frigyes

Tovább

Nyáry Krisztián

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2018-09-20 16:35:34

Ne sajnáld, ha rágja, ha tépi, épp olvasni tanul

Tovább
HÍREK
2019-04-05 10:54:58

1,4 millióval több szó: ennyit jelent az esti mese

Tovább
INTERJÚ
2019-12-22 14:38:23

Hidas Judit könyvlistája

Tovább

Karinthy Frigyes irodalmi paródiája adja az idei programsorozat alapötletét.