Földényi F. Lászlóé a 2019. évi Hévíz Irodalmi Díj

Földényi F. László Dosztojevszkij-esszéje érdemelte ki a Hévíz folyóirat 2019-es irodalmi díját, amelyet hétfőn vett át az esztéta a zalai fürdővárosban.

A díjról

Cserna-Szabó András, az irodalmi folyóirat főszerkesztője az átadáson felidézte, hogy a lap szerkesztőbizottsága szavazza meg egy-egy évfolyam legjobbnak tartott írását. Jelezte, hogy a folyóirat egyik célkitűzése volt a 2012-es újragondolása óta, hogy színvonalas esszéket közöljön, Földényi pedig a magyar irodalom egyik legkiválóbb esszéistája.

 

Szerkesztői méltatás

Fehér Renátó szerkesztő laudációjában kifejtette, hogy a Hévíz 2018-as nyári számában jelent meg a díjazott Lágerekről írni című esszéje, amelynek Dosztojevszkij Feljegyzések a holtak házából című regénye volt a témája, emellett kiemelte a szerző Samuel Beckett Godot-járól írt munkáját is. A szerzőre jellemzően „nem babusgat a mondandója, nem lágyítja kímélet”. Olyan remekbeszabott és súlyos Földényi-mondatokat is felidézett, mint: „A szabadság nem a boldogságnak, a dicsőségnek és a sikernek a függvénye, hanem annak, hogy az ember milyen mértékben képes önnön határolt létezésében megtapasztalni a határtalant”.

 

 

A képen (balról jobbra): Papp Gábor (polgármester), Földényi F. László (esztéta), Fehér Renátó (szerkesztő), Cserna-Szabó András (főszerkesztő), Vajna Ádám (szerkesztő).

 

 

A díjazott és köszönő szavai

Földényi F. László József Attila- és Széchenyi-díjas esztéta, műkritikus, irodalomtörténész, műfordító, egyetemi tanár. A Csernus Ákos-díj kuratóriumának tagja. 1970–1975 között az ELTE BTK magyar–angol szakos hallgatója. 1977–1986 között a Magyar Színházi Intézet munkatársa, 1987–1991 között szabadfoglalkozású volt. 1988–1989 között, illetve 1990–1991 között a DAAD Berliner Künstlerprogramm meghívására Nyugat-Berlinben dolgozott. 1989–1991 között egyetemi adjunktus az ELTE BTK Összehasonlító és Világirodalmi Tanszéken, 1991–2006 között docens. 2002–2003 között a Magyar Iparművészeti Egyetem oktatójaként dolgozott. 2004 óta egyetemi docens a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. 2005-től a Színház- és Filmművészeti Egyetem Művészetelméleti Tanszékének tanszékvezető-helyettese, 2006-tól tanszékvezetője. 2006 óta egyetemi tanár. 2009-ben a Német Nyelv és Költészet Akadémiája (Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung) tagjai közé választotta.

A díjazott a lapot méltatva beszélt arról, hogy a Hévíz mindegyik száma „olyan, mint egy antológia, a kortárs magyar irodalom színe-java szerepel benne az ország minden tájáról”. Az ország három-négy legszínvonalasabb irodalmi folyóirata révén kiváló betekintést kap az olvasó abba, hogy mi zajlik ma a kortárs magyar irodalomban, az pedig páratlan, hogy egy önkormányzat támogatja ezt a lapot.

 

A polgármester a múltról és a jelenről

Papp Gábor polgármester felidézte, hogy több évtizedes múltja után 2012-ben döntöttek a lap szellemiségének és tartalmának megújításáról, s az első években Szálinger Balázs irányította a szerkesztőséget, amit tavaly vett át Cserna-Szabó András. A lap népszerűségére jellemző adalékként jelezte: nem egy olyan szám van a kéthavonta megjelenő lapnál, amelyikből akár többször is szükség van utánnyomásra. Az irodalmi díjat illetően megjegyezte: nemcsak a díjazottaknak elismerés, de Hévíz városának nevét is öregbíti.

 

 

mti.hu / Wikipédia

A szerző fotója

 


Földényi F. László

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
MINDENNAPI
2018-05-02 11:28:36

Anya csak egy van, könyv viszont számtalan – 9 könyv anyák napjára

Tovább
HÍREK
2020-04-02 09:38:44

Nyilvánosak az Év Gyerekkönyve Díj 2020-as jelöltlistái

Tovább

„A szabadság nem a boldogságnak, a dicsőségnek és a sikernek a függvénye, hanem annak, hogy az ember milyen mértékben képes önnön határolt létezésében megtapasztalni a határtalant.”