Esterházy vs Jókai?

Konzervatív és liberális ünnepnapja is lesz a magyar prózának. A magyar próza napját április 14-én, Esterházy Péter születésnapján, a magyar széppróza napját pedig február 18-án, Jókai Mór születésnapján ünnepelhetjük.

A magyar közéletre oly jellemző abszurd helyzet állt elő a magyar próza ünneplése kapcsán. Történt ugyanis, hogy a tavalyi Könyvhéten a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) bejelentette, szeretnék a magyar költészet napjához hasonlóan, ha a magyar prózának is lenne napja. Az ünnepnapra Esterházy Péter születésnapját, vagyis április 14-ét javasolták. Novemberben a Magyar Írószövetség Választmánya hasonló ötlettel állt elő. Ők február 18-án, Jókai Mór születésnapján kívánnának minden évben megemlékezni Kárpát-medence szerte a „Magyar Próza Napjáról”.
Természetesen rögvest kirobbant a heves polémia arról, hogy akkor melyik nap lesz akkor a magyar próza igazi ünnepnapja. Miért nem egyeztettek a szervezetek, vagy ha igen, miért nem jutottak dülőre? Hogy a vita végére pontot tegyen, Pion István, költő, szlemmer, a zoom.hu újságírója, a napokban felhívta mindkét szervezetet, és megkérdezte, megtartják-e idén az ünnepséget. Egységesen azt a választ kapta, hogy a korábbi tervekhez tartják magukat. Azaz 2018-ban két napja is lesz a magyar (szép)prózának. Mielőtt sírva-nevetve a kardunkba dőlnénk, azért az reményre ad okot, hogy a felek egyeztetnek, sőt még az is elképzelhető, hogy majd részt vesznek egymás programjain.

 Forrás: zoom.hu

 


JÓKAI MÓR

Tovább

ESTERHÁZY PÉTER

Tovább
Ez is érdekelhet:

HÍREK
2018-09-06 10:18:21

52 fontos magyar könyv – Nyáry Krisztián szerint

Tovább
HÍREK
2019-11-21 22:17:45

Megjelent a JCDecaux „Álljon meg egy novellára!” című novelláskötete

Tovább
MINDENNAPI
2020-03-23 09:35:57

8. nap otthon – Paul Hollywood: Kenyér – Reggelire, ebédre, vacsorára

Tovább

Kétszer ünnepeljük a magyar prózát?