Elkezdődött a Nagy Könyves Beavatás

Immár negyedszer kerül megrendezésre a Nagy Könyves Beavatás, mely 14 és 21 év közötti fiatalokat ösztönöz olvasásra. A országos akció az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár szervezésében jött létre, és nem titkolt célja, hogy a középiskolás korosztályból minél több diákot vegyen rá az olvasásra.

A kihívásra a középiskolásokból, fiatalokból álló csapatok jelentkezését várják. A résztvevők egy tematikus olvasmánylistából, a Könyvválasztóból jelölhetik meg azokat a kiadványokat, melyekhez beavató lapot vagyis könyvajánlót vagy épp irodalmi kritikát írnak. A bérkező szövegeket független szakmai zsűri: Mészöly Ágnes és L. I. Lázár írónők értékelik.

Az elkészült beavató lapokat és a kreatív feladatokat a csapatok online küldik be a nagykonyvesbeavatas.hu weboldalra. A játék során beavatott (olvasó)klubok alakulnak a helyi könyvtárakban, ahol találkoznak írókkal, inspiráló emberekkel és előadásokat hallgatnak meg. Mindeközben létrejön egy közösség, melynek alapja a közös olvasás és az együttes élmény átélése.

Az ajánló és kritika írás mellett a játékosok további feladatokat is kapnak. Kalligramot vagyis képverset készítenek, a kedvenc könyves jelenetüket fotó formájában örökítik meg, képregényt rajzolnak. Majd sms-ben, 160 karakterben „üzennek” a kötet hőseinek. Egy elképzelt beszélgetést, interjút írnak chat formában, a végén pedig leforgatják saját szimulációs játékukat és kedvcsináló könyvtrailert készítenek.
A 4. évad újdonsága, amire az idei szlogen is utal (A történet TE vagy!), hogy a csapatok az utolsó fordulóban  saját novellát írnak, melyhez csak pár szavas címeket kapnak!
A regisztrációs időszak még tart, október 28-áig lehet jelentkezni. A játék a regisztráció lezárulása után azonnal, október 29-én már el is kezdődik és egészen 2019. március 31-ig tart.
2019-ben a győztes csapat többek között e-book olvasókkal és értékes könyvcsomaggal lesz gazdagabb, valamit különdíjat kap a legjobb könyvajánló és a legkreatívabb feladat.

2015 óta közel 900 középiskolás vett részt a programban.

További információt az akció oldalán itt és a Facebookon találhattok.


tovább ►
ISBN: 9789635398843
Megjelenés: 2014-03-06

MÉSZÖLY ÁGNES

Tovább

L. I. Lázár

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-26 07:20:05

Kihirdették a 2020-as Libri-díj tízes jelöltlistáját

Tovább

Immár negyedszer kerül megrendezésre a Nagy Könyves Beavatás.