Elhunyt az egyik legnépszerűbb olasz regényíró

Elhunyt Andrea Camilleri, az egyik legnépszerűbb olasz regényíró, a Montalbano felügyelő című detektívsorozat atyja. Több mint 100 könyvet publikált, sajátosan szicíliai hangulatú bűnügyi regényei, amelyeknek főhőse Salvo Montalbano, a karizmatikus rendőrfelügyelő, rendre a sikerlisták élére kerültek.

Teljes sikertelenségből a világsikerig
A szicíliai születésű író, tanár, rendező és forgatókönyvíró 93 évesen szerdán halt meg egy római kórházban, ahova június 17-én szállították be szívrohammal, válságos állapotban. Élete legnagyobb részét színházi rendezőként, forgatókönyvíróként és tanárként élte le, regényíróként csak a hatvanas évei vége felé jelentkezett. Első, Il corso delle cose (A dolgok menete) című regényét 1978-ban még 14 kiadó utasította el, később egy helyi kiadónál publikált történelmi regényeket, különösebb siker nélkül. Hosszú éveken át tanított egy római film- és egy színiakadémián.   
Már majdnem 70 éves volt, amikor – 1994-ben – megjelent első Montalbano-krimije, A víz alakja, amely egy csapásra híressé tette. A széria 26., egyben utolsó darabja, az Il cuoco d'Alcyon idén május végén került a könyvesboltokba Olaszországban. A Montalbano felügyelő című bűnügyi sorozat szerzőjeként rögtön óriási sikere lett. Műveit 32 nyelvre fordították le, több mint 30 millió példányban adták el, a krimikből nagy sikerű tévésorozatot is gyártott az olasz köztévé, amit a Magyar Televízió m2-es csatornája is sikerrel vetített.
    
Készült a halálára, de élete végig aktív maradt
A szerző 2006-ban azt mondta, hogy az Alzheimer-betegségtől tartva előre megírta a sorozat befejező részét is, amelyben főhőse meghal, de ez majd csak a halála után fog megjelenni. Élete vége felé megvakult, regényeit titkárnőjének diktálta le. Egykor a kommunista párt tagja volt, így társadalomkritikát is belecsempészett bűnügyi regényeibe, és szókimondó kritikusa volt mind Silvio Berlusconi miniszterelnöknek, mind Matteo Salvininak, az élesen bevándorlásellenes jelenlegi miniszterelnök-helyettesnek is. Sőt olyannyira aktívan részt vett hazája kulturális életében, hogy július 15-én fel is lépett volna egy színdarabban a római Caracalla-termék romjai közt.
 
mindennapkonyv.hu / MTI

vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634058069
Megjelenés: 2017-11-15
méret: 200 mm x 122 mm

CAMILLERI, ANDREA

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2018-05-02 11:28:36

Anya csak egy van, könyv viszont számtalan – 9 könyv anyák napjára

Tovább
MINDENNAPI
2018-06-27 09:37:48

Budapest Book Pride – Könyvek homoszexualitásról és LMBTQ emberekről

Tovább
HÍREK
2020-04-02 09:38:44

Nyilvánosak az Év Gyerekkönyve Díj 2020-as jelöltlistái

Tovább

Több mint 100 könyvet publikált, de Salvo Montalbanóról, a karizmatikus rendőrfelügyelőről szóló történeteivel érte el a legnagyobb sikereit.