Egyre népszerűbbek a verseskötetek

Tavaly 12 millió font értékben keltek el verseskötetek az Egyesült Királyságban. Ez minden idők legnagyobb árbevétele lírai művek esetében, a The Guardian cikke arra mutat rá, hogy a megnövekedett kereslet hátterében a fiatalok politika iránti fokozott érdeklődése áll.

Az Egyesült Királyságban 2018-ban az eladások csaknem 12%-kal nőttek, és összesen 1,3 millió verseskötetet értékesítettek, ami 12,3 millió font árbevételt jelentett a kereskedőknek és a kiadóknak. A vásárlók kétharmada fiatalabb volt, mint 34 év, a 41%-uk pedig a 13 és 22 éves és a tizenéves lányok és fiatal nők köréből kerül ki.
Rupi Kaur, 26 éves kanadai költő 3,4 millió
Instagram-követővel vezeti a legnépszerűbb költők listáját. Tavaly csaknem 1 millió font értékben keltek el kiadványai, de Leonard Cohen, John Cooper Clarke, Seamus Heaney, Carol Ann Duffy és a jó öreg Homérosz művei is jól fogytak.
A szakértők mindezt azzal magyarázzák, hogy a politikai szélsőségek és a bizonytalanság miatt fordulnak az emberek a versek felé, mert a költészet alkalmas arra, hogy feltárjon bonyolult, nehéz érzelmeket, helyzeteket. Ráadásul ezek a rövid szövegek könnyen olvashatók és megosztható a közösségi médiában a telefonok segítségével.

 

A Manchester-i bombatámadás utáni virrasztáson Tony Walsh olvassa versét, a This Is the Place-t.


A Manchester-i bombatámadás kapcsán embkematikussá vált Tony Walsh verse, a This Is the Place, melyet a városházán, a tragédia utáni virrasztáson olvasott fel. Az eseményről készült felvétel az internet közvetítésével pár nap alatt több ezer felhasználóhoz jutott el, és világszerte híres lett.

Szokatlannak tűnhet, hogy egy krízis kapcsán nem a politikusok, hanem egy költő szavaira emlékezünk, pedig Katy Shaw, a Northumbria Egyetem professzora szerint az 1980-as évekbeli bányászsztrájk idején és a XIX. században a chartizmus fellendülése során hasonlóan megnövekedett az érdeklődés a költészet iránt. Ahogy a bányászok és előttük a chartisták, az emberek most is a költészet felé fordultak, mely ebben az összefüggésben egy radikális eseménnyé, az ellenállás akciójává vált. Míg korábban az emberek kinyomtatták, vagy megtanulták a szövegeket, most már a közösségi média segítségével villámgyorsan megoszthatjuk a műveket.
A magyar kultúrában is megvan a helyük a közéleti, közérzeti verseknek. A magyar költőknek már a XIX. század első felében lezajlott reformfolyamatok idején is fontos szerepük volt, március 15-re pedig költők nélküli talán sor sem kerül. Törénelmünk folyamán azóta több alkalommal, különösen a szocializmus éveiben vált kiemelten fontossá a líra. A betiltott szerzők műveiket szamizdatban jelentették meg. Szamizdatban látott napvilágot Petri György Örökhétfő című kötete is, mely ennek az időszaknak meghatározó kötete. A versek a 2010-es választások után újra fontossá váltak. Legutóbb 2012-ben jelent meg antológia Édes hazám címen, melybe a kortárs politikai líra legjavát gyűjtötték össze a szerkesztők.

 

mindennapkonyv.hu / theguardian.com
Borítókép: pxhere.com

 


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631437706
Megjelenés: 2018-11-16
méret: 124 mm x 197 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631430233
Megjelenés: 2012-06-07
méret: 240 mm x 145 mm
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

A verseskötetek iránti kereslet növekedésének hátterében a fiatalok politika iránti fokozott érdeklődése áll.