Eddig ismeretlen Szabó Magda-regény került elő a szerző hagyatékából

Mindmáig úgy tudtuk, hogy Szabó Magda költőként kezdte pályáját, azonban az írónő hagyatékából előkerült kézirat nyomán fény derült arra, hogy még verseskötetei megjelenése előtt, már 1944-ben írt prózát. Az írónő kézírásával lejegyzett történetre, a Csigaház című kisregényre Jolsvai Júlia a Jaffa Kiadó szerkesztője talált rá.

A kisregény cselekménye Bécsben az Anschluss után, 1939-ben játszódik. Főhőse egy fiatal lány, aki, mikor kiderül, udvarlója nem miatta, hanem mostohája miatt jár hozzájuk, Budapestről Bécsbe utazik, hogy régi ismerősénél, a Csigaház Panzió tulajdonosnőjénél találjon menedéket, ám a panzió lakóinak életét beárnyékolja a nácik térnyerése.

A szerelmi és politikai szálból szőtt kisregényt több mint valószínű, hogy Szabó Magda 1935 és 1938 közötti bécsi tartózkodásainak élményei ihlették, ugyanis érettségi után Bécsbe utazott nyelvet tanulni. Egy Zsófia otthon nevű panzióban lakott, ahol az első nyáron nyelvet tanult, majd az azt követő nyarakon a lakhatásért cserébe besegített a panzió üzemeltetésébe.

 

 

A kötetben illusztrációként pár oldalnyi kézirat is található, melyben láthatóak a a szerző javításai. / Fotó: 24.hu

 

A regényt Szabó Magda 1944-ben nem publikálhatta németellenssége miatt, később pedig „olyan termékeny író lett, hogy inkább mindig az aktuális köteteire koncentrált. Ugyanakkor az, hogy ilyen gondosan megőrizte a Csigaház kéziratát, mégis arra utal, hogy szerette volna, hogy előbb-utóbb megjelenjen. Főleg, hogy örökösétől tudható, Szabó Magda nagyon gondosan járt el a hagyatékával kapcsolatban: amiről nem akarta, hogy megmaradjon, legyen szó akár fotókról, akár írásokról, azt megsemmisítette.” – olvasható a 24.hu kötetről szóló cikkében.

A kisregényben Szabó Magda emberi, társadalmi érzékenységgel rajzolja meg a fiatal lány alakját és a cselekmény történelmi hátterét. A kézirat a Jaffa Kiadó gondozásában november közepén látott napvilágot. Igazi csemege az írónő olvasóinak és irodalmároknak egyaránt.

 

mindennapkonyv.hu / 24.hu

Fotó: newyorker.com


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634751342
Megjelenés: 2018-12-04
méret: 200 mm x 140 mm x 200 mm

SZABÓ MAGDA

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Megjelent Szabó Magda eddig kiadatlan regénye, a Csigaház.