Drámaíró-pályázat a Színházi Dramaturgok Céhe szervezésében

A Dramaturg Céh drámaírók jelentkezését várja a Nyílt Fórum írói vándortáborába. Pályázni teljesen vagy nagy részben kidolgozott drámaszövegekkel lehet, október 15-ei határidővel.

Kortárs elköteleződés

A Színházi Dramaturgok Céhe egyik legfőbb tevékenysége a kortárs dráma fejlődésének elősegítése, támogatása. Ennek a tevékenységnek a legkiemelkedőbb rendezvénye a Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fóruma nevű esemény, amelyet az alapítók 1985-ben indítottak útjára. Az első 15 évben a Nyílt Fórum a zalaegerszegi színház segítségével és közreműködésével, az egervári várban működött, majd 2001-ben Pécsre költözött, és a POSZT ideje alatt széles ismertségre tett szert a szakma és a közönség körében. 2016-tól új formát öltött a Nyílt Fórum: több állomásos szövegfejlesztő és mentoráló írói vándortáborrá alakult, ahol a beküldött darabok közül kiválasztott drámák szerzőivel folytattak időről időre intenzív konzultációt. A megújult forma sikerén felbátorodva a szervezők idén negyedszer is útjára indítják a Nyílt Fórum írói vándortábort.

 

Formai elvárások

A felhívás minden drámaírással foglalkozó szerzőt, írót, költőt, irodalmárt arra ösztönöz, hogy 2019. október 15-ig küldje el létező drámai szövegét a nyiltforum19@gmail.com címre. Olyan művekről van szó, amelyek egészben vagy legalább nagy vonalaiban (fele részében) már kidolgozottak, és a folytatásuk is kigondolt, leírt, legalább vázlatos formában. A Fórumon csak még be nem mutatott drámákkal foglalkoznak. Természetesen a szerzői nyitottság is az együttműködés elengedhetetlen feltétele.

 

Kooperatív munkafolyamat

November folyamán dramaturgok részvételével választják ki a beérkezettek közül azokat a szövegeket, amelyekkel ebben az évadban dolgozni fognak. A döntés határideje: 2019. november 30. Ezután a kiválasztott szövegek szerzői meghívás alapján részt vehetnek 2020 januárjában egy hosszú hétvégén, amikor a dramaturgok a hozzájuk csatlakozó színházi emberekkel, rendezőkkel, színészekkel, kritikusokkal, írókkal csoportokban konzultálnak a drámai szövegekről, értékelik azokat, javaslatokat fűznek hozzájuk, tanácsokkal látják el a szövegek íróit. A továbbiakban azt várják a szervezők, hogy a következő másfél-két hónapban a szövegek fejlesztésre kerüljenek. Lehetőség van arra is, hogy a szerzők mentort, segítő tanácsadót válasszanak maguknak.

 

Főpróbák és publikációs lehetőség

2020 tavaszán Debrecenben, a Deszka Kortárs Drámafesztiválhoz kötődő workshopon már a továbbfejlesztett  drámai művekkel találkozik a Nyílt Fórum, ahol együtt tekintik át szerzők és szervezők a drámákon esett változásokat, fejlődést. A műveket, illetve működésüket is próbára teszik részletek felolvasásával.

Az így már két fordulóban fejlesztett drámákat 2020 júniusában, a POSZT-on széles nyilvánosság előtt zajló, neves rendezők és színészek által létrehozott felolvasószínházi előadásokon mutatják be. A folyamat záróakkordjaként, 2020 őszén a szövegek megjelennek a Nyílt Fórum Füzetek 2019/20-as számában.

 

A kulcsszavak: nyitottság és ráfordítható idő

A felhívás elsősorban azoknak szól, akik rugalmasak és kíváncsiak más véleményekre, valamint részt tudnak venni a teljes eseménysorozaton, hiszen szakmailag, a szöveg fejlesztése szempontjából célszerű a Nyílt Fórum minden állomásán jelen lenni.  A beválogatott szerzők részére az egyes fordulók úti-, szállás- és étkezési költségeihez hozzájárulnak a szervezők.

 

A Színházi Dramaturgok Céhének jókedélyű csapata.

 

 

 

Forrás: dramaturg.hu


Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2018-09-20 16:35:34

Ne sajnáld, ha rágja, ha tépi, épp olvasni tanul

Tovább
HÍREK
2019-04-05 10:54:58

1,4 millióval több szó: ennyit jelent az esti mese

Tovább
INTERJÚ
2019-12-22 14:38:23

Hidas Judit könyvlistája

Tovább

Írói vándortábor, melynek az is lehetne a jelmondata, hogy: „Az értől az óceánig”.