Irodalmi díjat alapított Örkény István özvegye

Radnóti Zsuzsa dramaturg, Örkény István özvegye Kossuth-díjával járó juttatásból irodalmi díjat alapított kortárs magyar drámaíróknak. A Kortárs Magyar Dráma-díj első átadó ünnepségére február 26-án, kedden 15 órakor kerül sor a Rózsavölgyi Szalonban.

Radnóti Zsuzsa így fogalmaz a díjról: „Amikor átvettem a Kossuth-díjat, már akkor bejelentettem, hogy a díjjal járó juttatásból alapítványt hozok létre annak kapcsán, amely a fél évszázados munkámat végigkísérte: olyan kortárs drámákat, színpadi írásműveket díjazunk, amelyek közéleti tartalmúak, kritikus hangvételűek; tehát történelmi múltunk eddig kibeszéletlen, fájdalmas eseményeiről beszélnek. Vagy olyanok, amelyek kendőzetlenül szólnak a minket körülvevő jelenkori magyar valóságról, és képesek arra, hogy fontos és érzékeny társadalmi jelenségeket fogalmazzanak meg a nagy nyilvánosság erőterében.”

A díjról kuratórium dönt, amelynek elnöke az alapító maga, Radnóti Zsuzsa Kossuth-díjas dramaturg, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja. A kuratórium további tagjai: Lőkös Ildikó dramaturg, Csizmadia Tibor rendező, Németh Gábor író, Nánay István színikritikus.

A díjat minden év február 24-én, Örkény István drámájának, a Tóték ősbemutatójának a napján (vagy annak közelében) adják át.

 

mindennapkonyv.hu / Rózsavölgyi Szalon

Fotó: szegedma.hu

 


ÖRKÉNY ISTVÁN

Tovább

Németh Gábor

Tovább

RADNÓTI ZSUZSA

Tovább
Ez is érdekelhet:

HÍREK
2018-09-06 10:18:21

52 fontos magyar könyv – Nyáry Krisztián szerint

Tovább
HÍREK
2019-11-29 11:10:22

Babits Mihály életművéről konferencia december elején a PIM-ben

Tovább
INTERJÚ
2020-01-06 16:30:29

Károlyi Csaba kedvenc könyveinek listája

Tovább

Radnóti Zsuzsa a Kossuth-díjával járó jutalomból díjat alapított a kortárs magyar drámaíróknak.