„Csomó minden inkább csak voltam, mint leszek” – Nádasdy Ádám könyvbemutatója a Margó Fesztiválon

Kórházi ágyban fekve, színes magazinok margójára írta új verseinek első változatát. A Margó Fesztivál utolsó napján az esti órákban László Ferenc beszélgetett Nádasdy Ádámmal Jól láthatóan lógok itt című verseskötete kapcsán. A költemények Fodor Tamás tolmácsolásában hangzottak el.

Fodor Tamás Nádasy Ádám versét olvassa fel. / Fotó: mindennapkonyv.hu

 

Létösszegző líra

László Ferenc korszaklezáró, visszatekintő líraként jellemezte a kötetet, melyre Nádasdy elmondta, hogy valóban így van, hiszen megöregedett. 72 éves, és egyre több dolog van, ami inkább már csak volt, mint lesz. Az utóbbi években nagy munkák (Shakespeare színművek és Dante Isteni színjátékának a fordítása) miatt „kiürült a verstartály”. A két éve megjelent Nyírj a hajamba című kötete volt a visszatérése, ami tisztességes kötet ugyan, de úgy érzi, az új szövegek jobban sikerültek.

 

„Kábel a rengetegben”

Nádasdy télen nagyon megbetegedett, kórházba került, majd az intenzív osztályra. Annyi zsinór vette körbe, hogy az ápolónő, amikor meglátta, viccesen azt mondta: „Kábel a rengetegben”. Erre a költő kért egy tollat, és a nála lévő színes magazinok margójára kezdte el lejegyezni verseinek első változatát.

 

László Ferenc és Nádasdy Ádám. / Fotó: mindennapkonyv.hu

 

Őszinteség, szégyen és szemérem

László Ferenc kérdésére Nádasdy elmondta, hogy jól ismeri a magyar irodalomban az övéhez hasonló költői összegzéseket, melyek közül talán Illyés Gyula Kháron ladikján kötetét emelné ki, de ő ezúttal ezektől függetlenül alkotott. Verseit időrendben, ahogy születtek, olyan sorrendben tette be a kötetbe. Nem volt különösebb koncepciója, és nem is gondolkozott azon, hogy mi kapcsolja azokat össze. Majd mikor beszélgetőtársa az őszinteség, szégyen és szemérem hármasával jellemezte ezeket, hozzáfűzte, hogy ez a három számára összefügg.

 

A meleg férfi

Szó esett Nádasdy homoszexualitásáról is, melynek kapcsán elmesélte, hogy amikor 1984-ben megjelent az első kötete, csak nagyon implicit módon volt benne a szövegben a melegsége, először mégsem akarták kiadni, ám végül engedélyezték és megjelenhetett. Bevallotta, hogy egyfajta cenzúra dolgozik benne, nem az Aczél Gyögy korabeli, hanem egy Szent Pál-féle öncenzúra, így a rendszerváltás utáni szövegeiben is megmaradt a visszafogott stílusnál, bár felkérésre írt pár kifejezetten erotikus szöveget is.

 

Polgári örökség

A költő beszélt arról is, hogya Rákosi-korszakban nőtt fel, egy keresztény, felső-középosztálybeli családban, ahol az utcákat a régi nevén nevezték, és olyan konzervek voltak a spájzban, amelyeket már évtizedek óta nem lehetett a boltokban kapni. Ő magát értékörző liberálisnak tartja, és évtizedekig hallgatta, hogy túl polgári. Mostanában pedig azt kapja, hogy nem elég polgári. Pedig ha valaki polgári, akkor ő az. Ez az örökség, és a jelenlegi rendszer szerencsére lehetővé teszi számára, hogy a munka és a lakás buborékában éljen, ezt, szemben a kommunista rezsimmel, a jelenlegi hatalom nem rombolta szét.

 

Az estről videófelvétel készült, melyet itt tekinthettek meg. / Fotó: mindennapkonyv.hu

 

Utolsó kötet?

Majd arról vallott, hogy eljátszott a gondolattal, „hogyha ez a kötet jól sikerül, akkor többet nem ír”, ugyanakkor valószínű, hogy ehhez nem fogja tudni tartani magát. Jelenleg egy kisebb munkán dolgozik, a Pannonhalmi apátság és Mácsai Pál kérésére Szent István intelmeit fordítja újra, ugyanis a jelenlegi magyar szövegváltozat a latin eredetivel szemben, ami egy teljesen egyszerű életvezetési tanácsokat közlő írás, középkoriaskodó szöveg, ő az eredeti jelentését minden különösebb attrakció nélkül próbálja visszaadni.

 

Hományi Péter


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631438604
Megjelenés: 2019-06-03
méret: 174 mm x 103 mm x 8 mm

NÁDASDY ÁDÁM

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Nádasdy Ádám új kötetének kulcsfogalmai: őszinteség, szégyen, szemérem.