Botránykönyv jelent meg Donald Trumpról

Már megjelenése előtt nagy port kavart az amerikai médiában Michael Wolff könyve, mely Donald Trumpról és elnökségéről szól. A könyvben szó esik a választások idején gyakran említett orosz kapcsolatról, az elnök lányának politikai ambícióiról, valamint kiderül Trump frizurájának is a titka. A kötet megjelenését a botrányok miatt előrehozták, és már mától megvásárolható az amerikai könyvesboltokban.

Donald Trump a New York Magazine-ben szerdán közölt részletek miatt nyilatkozatban kárhoztatta volt stratégiai főtanácsadóját, Steve Bannont, az elnök ügyvédje pedig levélben fordult a könyvet összeállító Michael Wolff íróhoz és a kiadóhoz, kérve a mű forgalmazásának letiltását. Charles Harder ügyvéd nem járt sikerrel, sőt a Tűz és düh: Trump Fehér Háza belülről című kiadványt a tervezettnél előbb, már ma piacra dobták. Az elnök ügyvédje jobb híján nyilatkozatban szögezte le, hogy a megjelenő könyv számos hamis állítást tartalmaz.
Az amerikai sajtóban egymás után jelennek meg részletek belőle, melyekből kiderül, hogy Bannon szerint Donald Trump legidősebb fia, ifjabb Donald Trump oroszokkal tartott találkozói az elnökválasztási kampány idején „árulással” értek fel, „hazafiatlan” cselekedetnek minősülnek. Bannon, aki Trump kampányának egyik irányítója, majd augusztusig az elnök főtanácsadója volt a Fehér Házban, azt állítja, hogy Trump egyáltalán nem számított a győzelemre, de „megittasodott” tőle. Az elnököt kezdetben „megrémisztette a Fehér Ház”. Kulcsot kért a hálószobájához, miközben a titkosszolgálat kitartott amellett, hogy ez – biztonsági okokból – nem lehetséges. Sőt Bannon szerint Trump leánya, Ivanka abban reménykedik, hogy ő lesz az Egyesült Államok első női elnöke. 
Steve Bannonnal csaknem minden befolyásos támogatója megszakította a kapcsolatot. A Trump kampányát is segítő milliárdos Mercer-család csütörtökön közleményben tudatta, hogy hónapok óta nem beszélnek Bannonnal és a jövőben nem támogatják, továbbá elhatárolódtak az elnököt érintő állításoktól. Rebekah Mercer, aki kisebbségi tulajdonos a Breitbart News című lapban – amelynek vezetője Steve Bannon –, a The Washington Post című lapnak csütörtökön adott rövid nyilatkozatában leszögezte: „támogatom Trump elnököt és azt a programot, amelynek alapján megválasztották”.

UPDATE:
Az amerikai sajtóban sok újságíró megkérdőjelezte a Donald Trump elnökről szóló és pénteken a boltokba került könyv szerzőjének, Michael Wolffnak a hitelességét.

A washingtoni Fehér Ház főtanácsadója, Stephen Miller és Mike Pompeo, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója is védelmébe vette Donald Trump amerikai elnököt a róla megjelent könyvben foglalt állításokkal szemben. A CIA igazgatója a Fox televízióban "abszurdnak" nevezte Michael Wolff azon állítását, miszerint az elnök ne olvasná a CIA napi jelentéseit, s ne lenne naprakész az információkkal.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete az NBC televízió politikai vitaműsorában hangsúlyozta, hogy "senki sem kérdőjelezi meg az elnök stabilitását", majd hozzűfűzte: korábban kormányzóként, most pedig diplomataként is elképedt, hogy az emberek "milyen könnyen hazudnak pénzért vagy hatalomért".

Szintén az ABC televízióban nyilatkozott Bernie Sanders vermonti független szenátor, aki 2016-ban Hillary Clinton vetélytársa volt a demokrata párti elnökjelöltségért folytatott küzdelemben. A szenátor ugyan bírálta és "sértőnek" nevezte Donald Trump stílusát, de elítélte, hogy kétségbe vonják a képességeit.

Michael Wolff, a vitatott könyv szerzője az NBC televízió "Találkozz a sajtóval" című műsorában azt mondta, hogy nem akar politizálni. Megemlítette viszont, hogy értesülései szerint az elnök környezetében folyton beszédtéma az amerikai alkotmány 25. kiegészítése, amely a mindenkori amerikai elnök alkotmányos visszahívhatóságáról szól.

Steve Bannon  vasárnap (2017. január 7.) közleményben elhatárolódott az elnök fiával kapcsolatban egy vitatott könyvben megjelent, neki tulajdonított becsmérlő kommentártól, és bocsánatot kért. Leszögezte: az a kijelentése, miszerint az elnökválasztási kampány idején oroszokkal tartott találkozó "hazaárulás" és "hazafiatlan" cselekedet volt, nem az elnök legidősebb fiára, ifjabb Donald Trumpra vonatkozott, hanem Paul Manafortra, Trump 2016-os elnökválasztási kampányának első menedzserére.


Kép forrása: flickr.com
MTI / mindennapkonyv.hu

 


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634056690
Megjelenés: 2017-04-22
méret: 197 mm x 142 mm x 12 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9786155334948
Megjelenés: 2017-01-31
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9786155334306
Megjelenés: 2016-10-11
méret: 40 mm x 155 mm x 230 mm
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-26 07:20:05

Kihirdették a 2020-as Libri-díj tízes jelöltlistáját

Tovább

Trumpnak nem sikerült megakadályoznia egy róla szóló könyv megjelenését.