Bíróság függesztette fel egy könyv terjesztését

Már régóta tudjuk, hogy a politikusok nem szeretik a könyveket, mégis mindig megdöbbenek, amikor megpróbálnak egy-egy őket kedvezőtlen fényben megjelenítő kiadványt ellehetetleníteni. Januárban Donald Trump szerette volna Michael Wolff: Tűz és düh című könyvének megjelenését megakadályozni, szerencsére sikertelenül. A napokban pedig Spanyolországban egy korrupt ex-polgármesternek sikerült elérnie, hogy bíróság függessze fel a galiciai drogmaffiáról szóló Farina című könyv értékesítését.

A férfi, José Alfredo Bea Gondar két alkalommal is feltűnik a könyvben, mint aki összejátszik a kábítószercsempészekkel. Ezt a tényt a spanyol központi bíróság bizonyítottnak is látta az 1991-ben ellene indult eljárásban, ám a négyéves börtönbüntetéséről szóló ítéletet a spanyol legfelsőbb bíróság végül megsemmisítette formai hibákra hivatkozva.
A politikus a hetvenes évek végén, és a nyolcvanas évek elején összesen nyolc évig volt az óceánparti O Grove település polgármestere. Galiciát abban az időben az Európába érkező drogszállítmányok egyik jelentős belépőpontjaként tartották számon. Politikusok, rendőrök, bírók, cégvezetők voltak a maffia zsebében.
Nacho Carretero újságíró erről az időszakról írt könyvet, amely 2015-ben jelent meg, eddig több mint 30 ezer példányt adtak el belőle. A történetből tévésorozat is készült, amelyet az elmúlt hetekben kezdett sugározni az egyik országos tévécsatorna. A könyv terjesztésének leállítása – hacsak a kiadó fellebbezésének nem adnak helyt – addig tart, amíg ítélet nem születik a jó hírnév megsértése miatt indult perben.
A volt polgármester természtesen jó politikushoz méltón nem érte be azzal, hogy a könyv forgalmazását leállították. Ahogy mindig és mindenkor, ezúttal is jól akar járni, ezért 500 ezer eurós (157 millió forintos) kártérítési követeléssel állt elő.

 

Forrás: MTI

 


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632937632
Megjelenés: 2018-03-26
méret: 200 mm x 125 mm x 50 mm
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

A politikusok nem szeretik a könyveket.