„Az olvasás mindent megváltoztat” – Új Neil Gaiman könyv

A napokban jelent meg angol nyelven Neil Gaiman új könyve, az Art Matters. A neves gyerekkönyv szerző és grafikus Chris Riddell illusztrációival. A Guardian oldalán most elolvashatjátok a könyv egyik fejezetét, melyben a szerző az olvasásról, a könyvekről, a könyvtárakról és a könyvtárosokról beszél.

Gaiman miniesszéjében kifejti, hogy az olvasásra nevelés legfontosabb eszközének azt tartja, amikor a szülők olvasnak a gyermekeiknek. Hangsúlyozza, hogy nem szabad óvnunk a gyerekeinket a könyvektől. Engedjük őket olvasni, azt amit élveznek, ezzel elindulnak az olvasóvá válás útján. Beszél arról, hogy az olvasás közben nemcsak azok beszélgethetnek, akik nem értenek egyet, és arról, hogy empátiára nevel, fejleszti a képzeletünket, és általuk másképp tekintünk a világra.

 

https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/81LJ9yyY14L.jpg

A könyvtárakat a szabadság helyszíneként nevezi meg. Mesél saját gyerekkori könyvtári élményeiről, ahol olyan könyvtárosokkal találkozott, akik nem akarták megmondani, hogy mit olvasson, és segítették megtalálni azokat a könyveket, melyekben örömét lelte. Írásából kiderül, hogy Douglas Adams miért hasonlította a könyveket a cápákhoz, és az is, hogy miért javasolta Albert Einstein a szülőknek, hogy olvassanak a gyermekeiknek tündérmeséket.

Érdemes elolvasni a teljes szöveget, amit itt találtok, ugyanis csak a lapokat látva tárul fel a könyv eredetisége, melyben beszédeket, verseket és vallomásokat olvashattok Gaiman tollából, de Riddell átiratában. Mindez nagyon személyessé és frissé teszi a kötetet, legyen szó bármilyen szövegről. Az Art Matters szakít azzal a hagyománnyal, hogy a komoly dolgokról csak szigorú formában lehet beszélni, és egy olvasmányos, kedves könyvben mondja el gondolatait a művészetről és az életről.

A formabontó kötet magyarul csak 2019-ben, jövőre fog megjelenni az Agave Kiadó gondozásában.

 

Fotó: amazon.com


Neil Gaiman

Tovább

Paul Stewart - Chris Riddell

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-26 07:20:05

Kihirdették a 2020-as Libri-díj tízes jelöltlistáját

Tovább

Miért hasonlítanak a könyvek a cápákhoz? – Neil Gaiman az olvasásról és a könyvekről írt esszét.