Az Astrid Lindgren Emlékdíj magyar jelöltjei

Csukás István és Zalán Tibor írót, költőt valamint az Olaszországban élő Szulyovszky Sarolta és az erdélyi Kürti Andrea illusztrátorokat jelölte az Astrid Lindgren Emlékdíjra a Magyar Gyermekirodalmi Intézet.

A szervezet évente két hazai és két külföldi jelöltet terjeszthet fel a díjra, ezekből a jelölésekből áll össze az a jelöltlista, amelyből a zsűri kiválasztja a díjazottat. A teljes életművet mérlegelik minden alkotó és minden szervezet esetében. A Magyar Gyermekirodalmi Intézet negyedik éve jelölhet alkotókat.
Idén 64 ország 246 jelöltje került fel a listára, amelyet a frankfurti könyvvásár keretében csütörtökön hozott nyilvánosságra az emlékdíj zsűrije.
A díjazott nevét a tavaszi bolognai könyvvásáron hozzák nyilvánosságra, majd júniusban, Stockholmban adják át az elismerést. A díjazott ötmillió svéd korona (mintegy 160 millió forint) elismerésben is részesül, és ő is jelölhet művészeket a továbbiakban.

 

A Süsü, a sárkány című bábfilm főcímdala.


A Magyar Gyermekirodalmi Intézet negyedik éve jelöli Csukás Istvánt a rangos nemzetközi elismerésre. Életművén generációk nőttek fel Magyarországon. Kötetei több korosztályt is meg tudnak szólítani: a kisebbek Pom-Pom, Süsü, a sárkány, Mirr-Murr meséivel ismerkedhetnek meg, a nagyobbak ifjúsági regényeit olvashatják: a Keménykalap és krumpliorr, a Csicsóka és a moszkitók, a Vakáció a Halott utcában című regényeinek számos szállóigéjét ismerik gyerekek és felnőttek.
Csukás István azon kevés alkotók egyike, aki közéleti megszólalásaiban is emlékeztet valamennyi felnőttet arra, hogy a gyermekirodalom ugyanolyan értékű, mint a felnőtteknek szóló szépirodalom.
Csukás István mellett Zalán Tibort gyerekeknek írt műveiért jelölte az intézet. Az elmúlt évben Zalán Tibor két gyermekirodalmi műve: a Királylányok második könyve, és a Háry, a rettentő magyar vitéz a Magyar Gyermekirodalmi Intézet TOP25-ös gyermekirodalmi listáján szerepelt, amelyre az intézet szakmai zsűrije válogatta be a köteteket.
Magyarországról az IBBY (International Board of Books for Young Readers) nemzetközi gyermekirodalmi szervezet magyar szekciója, a HUBBY – Magyar Gyermekkönyv fórum is jelölhet a rangos listára. Jelöltjeik idén is Lackfi János író, költő és a budapesti Mesemúzeum.

 

MTI
Fotó: MTI-Kollányi Péter

 


Zalán Tibor

Tovább

CSUKÁS ISTVÁN

Tovább

LACKFI JÁNOS

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2019-05-17 11:39:24

A kilencvenes évek Bibliája – James Redfield: A mennyei prófécia

Tovább
HÍREK
2019-11-21 22:17:45

Megjelent a JCDecaux „Álljon meg egy novellára!” című novelláskötete

Tovább
MINDENNAPI
2020-03-23 09:35:57

8. nap otthon – Paul Hollywood: Kenyér – Reggelire, ebédre, vacsorára

Tovább

Csukást, Zalánt és Lackfit is jelölték az Astrid Lindgren Emlékdíjra.