Az Amazon nem forgalmaz többé a homoszexualitást „gyógyító” könyveket

Az Amazon internetes áruház nem forgalmazza többé a homoszexualitást „kigyógyító” terápia legismertebb szorgalmazója, Joseph Nicolosi könyveit. A döntést az internetes óriáscég civil szervezetek és az LMBTQ-közösség tagjai több hónapja tartó tiltakozásának hatására hozta meg.

Ki volt Nicolosi?
A két évvel ezelőtt elhunyt kaliforniai pszichológus az azóta megszűnt kaliforniai Aquinói Tamás Pszichológiai Klinika, valamint a Homoszexualitás Kutatásának és Terápiájának Országos Szövetsége (NARTH) alapítója volt. Sokan őt tartják a „melegeket kigyógyító terápia atyjának”. Nicolosi több könyvet publikált a homoszexualitás „gyógyításáról” és annak módszereiről, köztük egy szülőknek szóló kézikönyvet is arról, mit kell tenniük annak érdekében, hogy „megelőzzék gyermekeik melegségét”.

 

Tiltakozás
A Change.org nevű civil szervezet már öt hónappal ezelőtt több mint 80 ezer aláírást gyűjtött össze a Nicolosi-könyvek forgalmazásának beszüntetését kérve az Amazontól. Hasonlóképpen petíciókat küldtek az Amazonnak más civil szervezetek is. Az internetes áruház most nemcsak átmenetileg, hanem mindenkorra megszüntette Nicolosi könyveinek forgalmazását. Hasonlóképpen törölte a megvásárolható könyvek listájáról David A. Robinson ügyvéd önéletrajzi könyvét, amelyben a szerző azt írja le, hogyan „szabadult meg” homoszexualitásától.

 

Magyar vonatkozások

Az év elején nagy vihart kavarodott hazánkban is a konverziós terápia kapcsán, ugyanis az állami televízió M5 csatorna Ez itt a kérdés... című műsorában a homoszexualitás gyógyítása kapcsán beszélgettek a résztvevők. A résztvevőknek akkor az Athenaeum Kiadó munkatársai egy levél kíséretében elküldték Emily M. Danforth Cameron Post rossz nevelése című regényét, amely egy kamaszlányról szól, akit az Isteni Ígéret bentlakásos keresztény iskolában akarnak heteroszexuálissá változtatni. A megszólítottak (Szőnyi Szilárd újságíró, Hodász András, katolikus pap) vállalták a könyv elolvasását, sőt válaszlevelükkel ők Joseph J. Nicolosi Szégyen és kötődésvesztés című művét küldték, amit a szerző azoknak ajánl, akik „nemkívánatos homoszexuális vonzalommal” küzdenek.

 

Konverziós terápia az USA-ban
Az Egyesült Államokban jelenleg 18 tagállamban tiltották be, hogy kiskorúakon alkalmazzák az úgynevezett „konverziós terápiát”, vagyis azokat a gyógymódnak nevezett módszereket, amelyekkel a melegek „gyógyítását” hirdetik. Legutóbb, május 31-én Colorado állam kormányzója, Jared Polis – aki maga is nyíltan vállaltan meleg – írta alá a tiltásról szóló törvényt.

 

mindennapkonyv.hu / MTI


Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2018-09-20 16:35:34

Ne sajnáld, ha rágja, ha tépi, épp olvasni tanul

Tovább
HÍREK
2019-04-05 10:54:58

1,4 millióval több szó: ennyit jelent az esti mese

Tovább
INTERJÚ
2019-12-22 14:38:23

Hidas Judit könyvlistája

Tovább

Civil szervezetek és az LMBTQ-közösség tiltakozása hatására nem forgalmazza többé az óriáscég Joseph Nicolosi könyveit