Anne Frank képregény és animáció

Ismét képregény-adaptáció készült az Anne Frank naplójából. A kislány emlékét őrző svájci alapítvány kezdeményezésére született mű ötven országban jelenik meg.

A korábbi változatot az Anne Frank Ház megbízásából készítette Sid Jacobson és Ernesto Colón, magyarul 2014-ben jelent meg az Ulpius-ház gondozásában. A szerzőpáros mestermunkát végzett. Az új képregényt a Libanoni keringő című film megalkotói, Ali Forman és David Polonsky jegyzi. A 150 oldalas kötet franciául október 4-én fog megjelenni.

Az Anne Frank naplója az egyik legnagyobb példányszámban eladott könyv a világon. A képregényváltozatot a napló első megjelenésének 70. évfordulójára készítette el a két alkotó. A magyar fordítás a jövő év második felében várható a Park Könyvkiadótól.




A képregény nem dolgozza fel a teljes naplót, mert ahhoz legalább 3500 oldalas művet kellett volna készíteni Ari Folman szerint, de Anne Franknak képzeletbeli barátnőjéhez, Kittyhez intézett több levele is teljes egészében bekerült a képregényváltozatba.

A szerzők több olyan részletet is kiválasztottak a naplóból, amelyet grafikai szempontból érdekesnek tartottak, és azt részletesen feldolgozták. Ilyen például a kolbászkészítésről szóló jelenet, amely alig néhány sor az eredeti műben, de a képregényben egy vidám és színes epizód lett belőle.



A kép forrása: theguardian.com



David Polonsky kiemelte, hogy miután igaz történetről van szó és az olvasók többsége ismeri a tragikus véget, meg kellett találni azt a formát, amellyel művészi alkotásként tudták a művet feldolgozni. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Anne Frankhoz hasonlóan a holokauszttúlélők többségének nagyon jó humora van, amely ihletésül szolgált. A kislány depressziós és reménytelen időszakai például fantasztikus és álomszerű jelenetek formájában jelennek meg a képregényben, ami összességében nagyon hű maradt az eredeti szöveghez.

A Németországból Hollandiába menekült Frank család Amszterdamban, a Prinsengracht 263. szám alatt bujkált 1942-től. 1944-ben elárulták őket, augusztus 4-én letartóztatták a családot. Anne Frank 15 éves korában, 1945-ben halt meg tífuszban a bergen-belseni koncentrációs táborban. A bujkálás alatt írt feljegyzéseit a család két segítője mentette meg az utókor számára. Az írásokat napló formájában a családból egyedüli túlélőként Otto Frank – Anne apja – adta közre.  

Ari Folman jelenleg filmes adaptációján dolgozik, az animáció a tervek szerint 2019-ben kerül majd a mozikba.

FORRÁS: MTI / mindennapkonyv.hu

 


Anne Frank

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Animációs film készül Anne Frank naplójából