Aldous Huxley a demokráciáról és az emberi szabadságról

Huxley szerint a túlnépesedés, a propaganda, a társadalmi egyenlőtlenségek, a drogok és az addiktív technológiák nemcsak a demokráciát, de civilizációt is fel fogják emészteni. Legalábbis erről beszél egy 1958-as interjúban.

 

Aldous Huxley Szép új világ című regénye 1932-es első megjelenése óta fontos mű, hatásában és jelentőségében George Orwell 1984 című kötetéhez hasonlítható, munkássága sokakra hatott, többek közt Michael Houellebecq számtalanszor hivatkozik rá. Közel negyedszázaddal a könyv megjelenése után, Huxley 1958-ban Visszatérés a szép új világhoz címmel esszégyűjteményt jelentetett meg. Mike Wallace ennek aporopójából készített vele interjút.

Az író a beszélgetés közben felhívja a figyelmet arra, hogy egyre több erő korlátozza szabadságunkat. Bár komor előrejelzései közül számos túlzó, érdemes átgondolni szavait. Már okostelefonok, az internet, sőt a személyi számítógépek megjelenése és a televíziózás széleskörű elterjedése előtt óva intett attól, hogy túlságosan az életünk részévé váljon a technológia. Szerinte károsak a függőséget okozó anyagok és a technika, mert ezek az ember racionális oldalának megkerülésével a tudatalattira és az érzelmeinkre hatnak.

Huxley szerint a demokrácia lényege, hogy az egyéni szavazó önérdekét követve intelligens és racionális döntést hoz. A kereskedelmi és politikai propaganda viszont épp ezt ássa alá. Közvetlenül a tudatalattit befolyásolja. Ezért tartja fontosnak a tanulást, hogy az emberek sikeresen kerüljék ki a propaganda csapdáit.

 

Forrás: openculture.com


George Orwell

Tovább

Aldous Huxley

Tovább

Michel Houellebecq

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Civilizáció vége: túlnépesedés, propaganda, társadalmi egyenlőtlenségek, drogok és addiktív technológiák – egy 1958-as Huxley interjú.