A mese dicsérete – Tegnap megnyílt az Ünnepi Könyvhét

Tegnap délután a Vörösmarty téren Berg Judit megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet. Beszédében a mese fontosságáról és jelentőségéről beszélt.

Az eseményt a hagyományokhoz híven a Dóra László vezetésével működő Katasztrófavédelem Központi Zenekara vezette fel rövid koncerttel, majd Péterfy Gergely író, az MKKE igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Rövid bevezetőjében felhívta a megjelentek figyelmét a Könyvheti forgatag újdonságaira, az ünnep könyvsommeliereire, Török Andrásra és Nyáry Krisztiánra, akik a látogatóknak  személyre szabottan ajánlanak olvasnivalót az idei Aegon shortlistes könyvei közül, valamint a 47-es és 49-es vonalán közlekedő könyvvillamosra.
A könyvszakmai egyesülés igazgatójától az MKKE elnöke, Gál Katalin vette át a szót, aki pár mondatban az eseményt megnyitó írónőt, Berg Juditot méltatta.

 

 

A meseíró megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a gyerekirodalom nem a felnőtt irodalom kistestvére, hanem azzal egyenrangú. Nem lehet félvállról venni, hiszen a meseírók feladata, hogy olvasóvá neveljék a gyerekeket, ráadásul a mesék nemcsak a kicsiknek szólnak.
Kitért arra, hogy a mesékből megtanulhatjuk, hogy „kellő akarattal és elszántsággal bárkiből válhat hős, a céljaink eléréséért keményen meg kell küzdenünk, és nincs változás anélkül, hogy szimbolikusan vagy szó szerint útra ne kelnénk”. Ráadásul véleménye szerint fontos, hogy meséljünk gyermekeinknek, mert „a gyerek agya olyan, mint a szivacs, mindent magába szív”, és mesék segítenek abban, hogy felnőttként kiálljunk önmagunkért vagy akár egy-egy nemes ügy mellett vagy abban, hogy megértsünk más nézőponmtokat vagy akár kultúrákat.
Beszédét pedig felszólítással zárta: „olvassunk a gyerekeinknek, neveljük őket olvasóvá, hogy érdeklődő, gondolkodó, humánus felnőtté válhassanak”.


 


Berg Judit

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

„...kellő akarattal és elszántsággal bárkiből válhat hős” – Berg Judit nyitotta meg idén az Ünnepi Könyvhetet a Vörösmarty téren.