A legmagasabb fokú figyelem ugyanaz, mint az imádság

„Karl Ove Knausgård az Őszben (Om høsten) megmutatja bájosabbik oldalát” – írja Paul Sehgal, a New York Times kritikusa. A könyv ma jelenik meg angolul Autumn címen, mely az író Harcom című regényfolyam után indított második sorozatának a nyitódarabja.

A cikk írója már az első soraiban figyelmeztet, hogy más jellegű könyvre számítson az olvasó, mint amilyet a Harcom című sorozat során ismert meg. A könyv Knausgård születendő lányának írt levelével kezdődik, melyben azt írja, hogy szeretné neki megmutatni a világot, azokat a dolgokat, amikért érdemes élni. A könyv tulajdonképpen ennek a levélnek az óriásira duzzadt melléklete. Bár az író egyszer azt nyilatkozta, hogy legalább 300 oldalra van szüksége, hogy megfogalmazza a legegyszerűbb igazságot, ezúttal mindössze hatvan darab, pár oldalas írást ad közre, melyben a tárgyi világot írja le, nagy érzékenységgel és mesés alapossággal.
Knausgård alámeríti olvasóját az anyagi világba, nemcsak a leírt tárgyak, hanem a mesélés által is. Elbeszél és elmélkedik, miközben kiüríti a mosogatógépet, makarónit főz vagy a gyerekei haját fésüli. írja Paul Sehgal. A könyv központi kérdése tulajdonképpen az, hogy ahogy felnövünk, miért nem csodálkozunk már rá a világra. Ezért készíti el lányának személyes enciklopédiáját.
Simone Weil írta, hogy a legmagasabb fokú figyelem ugyanaz, mint az imádság és így van ez Knausgård esetében is.

A sorozat négy könyvből áll, a kötetek 2015-ben és 2016-ban jelentek meg Norvégiában, és az évszakokról kapták a címüket.

Jó hír a rajongóknak, hogy Knausgård következő könyvét, a Harcom sorozat második kötetét őszre várhatjuk a Magvetőtől!


FORRÁS:
NYTIMES.COM / penguin.co.uk / Wikipedia


Ez is érdekelhet:

HÍREK
2020-03-26 07:20:05

Kihirdették a 2020-as Libri-díj tízes jelöltlistáját

Tovább
HÍREK
2020-03-28 12:56:49

Rendkívüli közlemény – Líra Könyv Zrt. (2020. 03. 27.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Mindaz, amiért érdemes élni