A könyvtárak esti és vasárnapi nyitvatartását szorgalmazza Emmanuel Macron

Emmanuel Macron francia államfő és Francoise Nyssen francia kulturális miniszter azt kérte kedden az önkormányzatoktól, hogy hosszabbítsák meg a könyvtárak nyitvatartását esténként és vasárnap „a kulturális és társadalmi törésvonalak” csökkentése érdekében.

A könyvtárak nyitvatartása „az emancipációs küzdelem” része és a kormánypolitika „vezérfonala” – fogalmazott a francia elnök kedden Mureaux-ban, az egyik párizsi előváros könyvtárában tett látogatásán.
Franciaország 16 500 közkönyvtára közül alig 135 látogatható vasárnap, és többségük dél és délután 2 óra között zárva tart – derül ki abból a jelentésből, amelyet Erik Orsenna író és Noel Corbin kulturális ügyekért felelős kormánymegbízott készített el a kulturális minisztérium megbízásából.
Az elnökválasztási kampányban Emmanuel Macron kifogásolta, hogy a francia nagyvárosok könyvtárai hetente 41 órában látogathatók, míg Koppenhágában 98 órát tartanak nyitva az ilyen intézmények. A kulturális miniszter szerint az is problémát jelent, hogy a francia könyvtárak többségének nyitvatartási idejében az emberek dolgoznak és nem tudnak eljutni a könyvtárakba.  
Hivatalos statisztikák szerint 2016-ban a 15 évesnél idősebb franciák 40 százaléka fordult meg könyvtárban és 12 százalékuk kölcsönzött könyveket. A jelentéstevő Erik Orsenna szerint nem központilag, Párizsban kellene meghatározni a könyvtárak nyitvatartását, hanem helyi szinteken, a lakosság igényei szerint, és a könyvtárakat „kulturális közszolgáltató központtá” kell átalakítani.
A kormány 2018-ban nyolcmillió eurót fordít a közkönyvtárak nyitvatartásának bővítésére.

 

Forrás: MTI
Fotó: flickr.com

 


Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Az olvasás csökkentheti a társadalmi különbségeket.