70 000 látogató egy 30 négyzetméteres kiállításon

A Petőfi Irodalmi Múzeum Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából indított autóbuszos vándorkiállítása óriási érdeklődés mellett egy éve járja az országot és a határon túli magyarlakta településeket. A 2017. júliusi indulás után pár héttel már le is kellett zárni a jelentkezést, hiszen szeptember közepéig több mint 400 helyszínre hívták meg a buszt. A busz eddig közel 20 000 km-t tett meg, a legtávolabbi helyszín a Budapesttől 800 km-re fekvő Kézdivásárhely volt, de Erdély több más városában, sőt a Felvidéken és Horvátországban is járt már a kiállítás.

Az elmúlt hónapokban számtalan kalandban volt része a busznak: villámcsapást szenvedett Veszprémben, az Alföldön egy felázott szántóföldről traktorral vontatták ki, román rendőrök flexszel vágtak ki egy jelzőtáblát, hogy elférjen a parkolóhelyen, a pécsi volánosok lelkesedésből megszerelték, de Szombathelyen már új akkumlátort kellett venni. Az út minden nap új kihívások elé állítja a muzeológusokat, és minden nap személyes élményt ad.

Eddig már 70 000-en kapták meg a Toldi Miklós hőstetteit ábrázoló, egyébként ingyenes látogatásra jogosító buszjegyet. A legtöbben tavaly novemberben Győrben szálltak fel buszra, egy nap alatt 930-an.

A projektben hozzávetőleg harmincan dolgoznak, hiszen a buszt minden helyszínen két múzeumpedagógus is kíséri, akik, azon túl, hogy bemutatják a kiállítást, szükség esetén informatikusok, takarítók, autóbusz szerelők, anyagbeszerzők, fényképészek, testőrök, esetenként pedig betegápolók és lelki támaszok is.

A buszos vándorkiállítás sikerét mi sem jelzi jobban, mint hogy már a harmadik vendégkönyvet töltik meg az elismerő bejegyzések, ez év májusban pedig a Magyar Múzeumi Egyesület különdíjjal tüntette ki az Arany200-buszt. A projektet támogató Arany János Emlékbizottság döntésének köszönhetően az Arany-busz még 2018 október végéig robog, menetrendje megtalálható a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján.

 

Forrás: PIM


Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Eddig már 70 000-en kapták meg a Toldi Miklós hőstetteit ábrázoló, egyébként ingyenes látogatásra jogosító buszjegyet.