2019-ben Terék Annáé a Csáth Géza-díj

Terék Anna költő, drámaíró kapja idén a Csáth Géza-díjat; a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) a PesText keretében az egykori ötletgazda, Zoran Gashi költő, performer, képzőművész társaságában tartja a díjátadót a Petőfi Irodalmi Múzeumban pénteken.

Kányádi Sándor: 90

A rendezvényen elsőként a „What about modern literature?" – In memoriam Kányádi műfordító workshopjának résztvevői olvasnak fel fiatal magyar szerzőktől és Kányádi Sándor alkotásaiból.

 

Nemzetközi vonatkozások
Ez után Fenyvesi Ottó író, képzőművész kérdezi Zoran Gashit, a macedóniai születésű, albán származású, Szerbiában élő költőt, performert, képzőművészt. Zoran Gashi számos verses-, esszé-, dráma- és prózakötet szerzője. Az Újvidéken élő, sokoldalú alkotó az 1980-as években aktív kapcsolatot ápolt a legendás Új Symposion folyóirat szerzőivel, ebből az időszakból származik a Csáth Géza-díj ötlete is. A díjat a beszélgetés után adják át. A laudációt Antal Nikolett, a FISZ társelnöke tartja.

 

A díjazott szerzőről

Terék Anna 1984-ben született a vajdasági Topolyán, 2012-ben, a középiskola elvégzését követően költözött Budapestre. 2011-es, második kötetét, a Duna utcát Sinkó Ervin-díjjal jutalmazták. 2016-ban jelent meg Vajdasági lakodalom című drámakötete, amelynek első, Jelentkezzenek a legjobbak! című darabja 2013-ban a Szerb Nemzeti Színház műsorán volt.

2017-es kötete, a Halott nők komoly kritikai visszhangot váltott ki; nemcsak szakmai, de gyors közönségsiker is lett. Versei, verses alkotásai szubverzív, húsbavágó kérdéseket tematizálnak. A vajdasági magyar és a magyarországi vajdasági lét okozta frusztráció ugyanúgy megjelenik, mint a családon belüli, nők és gyerekek ellen elkövetett erőszak és a délszláv háború traumái.

 

A díjról

A kizárólag adományokból alapított Csáth Géza-díjat első alkalommal Kabai Lóránt költőnek, szerkesztőnek ítélte oda a kuratórium 2016-ban, majd Orcsik Roland költőnek, irodalomszervezőnek 2017-ben. Tavaly Csehy Zoltán vehette át a díjat költői, műfordítói és tudományos tevékenységéért.

A díjat olyan kísérletező alkatú, széles látókörű költő, író, irodalomtörténész, műfordító érdemelheti ki, akinek a munkássága méltó Csáth Géza szellemiségéhez.

 

 

A fejléckép forrása

mti.hu / mindennapkonyv.hu


tovább ►
ISBN: 9789634680147
Megjelenés: 2017-07-14

Terék Anna

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2018-05-02 11:28:36

Anya csak egy van, könyv viszont számtalan – 9 könyv anyák napjára

Tovább
MINDENNAPI
2018-06-27 09:37:48

Budapest Book Pride – Könyvek homoszexualitásról és LMBTQ emberekről

Tovább
HÍREK
2020-04-02 09:38:44

Nyilvánosak az Év Gyerekkönyve Díj 2020-as jelöltlistái

Tovább

A szerző a líra és a dráma területén egyaránt kiemelkedő alkotásokkal büszkélkedhet.