1600 okkult könyv a weben

Hála a Da Vinci kód szerzője, Dan Brown nagyvonalú adománynak, az amszterdami Ritman Libraryben alkímia asztrológia, mágia és egyéb okkultista témájú 1900 előtti könyveknek egy jókora kollekciója – ritka szövegek ezrei – lettek digitalizálva egy digitális oktatási projekt keretein belül.Az első 1617 könyv a Ritman projektből hozzáférhetővé vált a könyvtár online olvasótermében. Az oldal még fejlesztés alatt áll, ami miatt jelenleg egy kicsit nehézkes a használata. De aki az efféle irodalmat kedveli, annak egy kis kényelmetlenség nem túl nagy ár ahhoz képest, hogy ritka okkultista szövegek százaihoz férhet hozzá.
A könyvek túlnyomó része latin, hiszen ez volt Európa tudományos nyelve a középkorban és a kora újkorban, de találhatók németül, hollandul és franciául írt kötetek is. Az archaikus nyelvezet és a tartalom is bizarr. A könyvek mágikus összefüggéseket mutatnak ki a növény-, az állatvilág és a csillagászati jelenségek között; neveket elemeznek az asztrológia és az etimológia segítségével, valamint akadnak korai pszichológia írások, filozófiai költemények és rejtélyes orvosi eljárások.
A populáris kultúrán felnőve gondolhatnánk, hogy ezek a mágikus könyvek olyanok, mint a szakácskönyvek, tele receptekkel és varázslatok leírásával, de a valóság messze nem ilyen. A könyvtár nem csak okkultista könyveket tartalmaz, hiszen a korban a tudományosság és az okkult tudományok szorosan összekapcsolódtak. Található a könyvtárban feljegyzés például Isaac Newtonról is, akit a fizika egyik legnagyobb koponyájának tartanak, és aki mindenféle bonyolult számítással arra a következtetésre jutott, hogy a világvége 2060-ban jön el.
A munka tovább folyik a könyvtárban, és még több száz könyv felbukkanhat a jövőben az online gyűjteményben.

Forrás: openculture.com


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634065906
Megjelenés: 2018-02-06

Dan Brown

Tovább
Ez is érdekelhet:

HÍREK
2020-01-07 21:34:11

A 2019-es év legnépszerűbb könyvei

Tovább
MINDENNAPI
2020-03-23 09:35:57

8. nap otthon – Paul Hollywood: Kenyér – Reggelire, ebédre, vacsorára

Tovább
MINDENNAPI
2020-04-05 21:23:14

Részletek Paulo Coelho regényeinek új kiadásaiból

Tovább

Alkimisták, misztikusok mindenkinek.