1600 okkult könyv a weben

Hála a Da Vinci kód szerzője, Dan Brown nagyvonalú adománynak, az amszterdami Ritman Libraryben alkímia asztrológia, mágia és egyéb okkultista témájú 1900 előtti könyveknek egy jókora kollekciója – ritka szövegek ezrei – lettek digitalizálva egy digitális oktatási projekt keretein belül.Az első 1617 könyv a Ritman projektből hozzáférhetővé vált a könyvtár online olvasótermében. Az oldal még fejlesztés alatt áll, ami miatt jelenleg egy kicsit nehézkes a használata. De aki az efféle irodalmat kedveli, annak egy kis kényelmetlenség nem túl nagy ár ahhoz képest, hogy ritka okkultista szövegek százaihoz férhet hozzá.
A könyvek túlnyomó része latin, hiszen ez volt Európa tudományos nyelve a középkorban és a kora újkorban, de találhatók németül, hollandul és franciául írt kötetek is. Az archaikus nyelvezet és a tartalom is bizarr. A könyvek mágikus összefüggéseket mutatnak ki a növény-, az állatvilág és a csillagászati jelenségek között; neveket elemeznek az asztrológia és az etimológia segítségével, valamint akadnak korai pszichológia írások, filozófiai költemények és rejtélyes orvosi eljárások.
A populáris kultúrán felnőve gondolhatnánk, hogy ezek a mágikus könyvek olyanok, mint a szakácskönyvek, tele receptekkel és varázslatok leírásával, de a valóság messze nem ilyen. A könyvtár nem csak okkultista könyveket tartalmaz, hiszen a korban a tudományosság és az okkult tudományok szorosan összekapcsolódtak. Található a könyvtárban feljegyzés például Isaac Newtonról is, akit a fizika egyik legnagyobb koponyájának tartanak, és aki mindenféle bonyolult számítással arra a következtetésre jutott, hogy a világvége 2060-ban jön el.
A munka tovább folyik a könyvtárban, és még több száz könyv felbukkanhat a jövőben az online gyűjteményben.

Forrás: openculture.com


Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2020-03-16 11:05:34

1. nap otthon – Bereményi Géza: Magyar Copperfield

Tovább
HÍREK
2020-03-26 07:20:05

Kihirdették a 2020-as Libri-díj tízes jelöltlistáját

Tovább
HÍREK
2020-03-28 12:56:49

Rendkívüli közlemény – Líra Könyv Zrt. (2020. 03. 27.)

Tovább

Alkimisták, misztikusok mindenkinek.