Sokféle szerelem – 10 kihagyhatatlan novemberi könyv

Novemberre jelenik meg az idei könyvtermés java. Olyan hazai és nemzetközi sztárok jelentkeznek új regénnyel, mint Nyáry Krisztián, Csányi Vilmos, Stephen King, George R. R. Martin vagy éppen Nicholas Sparks. A hónapban megjelenő könyvek közül válogattunk.

Bár a múlt hónap végén jelent meg, a múlt havi könyvajánlónkból kimaradt, így elsőként Nyáry Krisztián új könyvét az Írjál és szeressél című kiadványt ajánljuk a figyelmetekbe, melyben a szerző összegyűjtötte a magyar kultúrtörténet legszebb, legérdekesebb vagy éppen legfelháborítóbb szerelmes leveleit, és érzékeny kommentárjaival feltárta a levelek mögött rejlő kapcsolatokat, bemutatja azok sokféleségét. Így gyűjtésében olvashatunk félénk udvarlólevelet, pimasz széptevést, szemérmes viszontválaszt, írásos erotikát és könnyes búcsúlevelet is. Kötetének különlegessége, hogy számtalan író melett politikusok (például Kossuth Lajos), színészek (Jászai Mari, Latinovits Zoltán) szerelmi életébe is betekintést nyerhetünk.

 

Nyáry Krisztián / Fotó: mindennapkonyv.hu

 

A tavalyi év egyik fontos amerikai megjelenése volt Stephen King és Owen King közös regénye, a Csipkerózsikák mely azt a kérdést járja körül, hogy mi történne, ha a nők eltűnnének a férfiak világából? A könyv a közeli jövőben játszódik, ahol egy rejtélyes betegség folytán a nőket elalvás közben beburkolja egy ismeretlen fehérjéből képződő hártya, olyan, mint a selyemgubó. Ha az alvó nőket felébresztik, vagy bármi módon megsérül a gubójuk, akkor állatiasan vadak és erőszakosak lesznek. Alvás közben viszont egy másik, a miénknél jobb világba jutnak, ahol harmónia uralkodik, és szinte nincsenek konfliktusok.

Azonban akad egy kivétel. Eve Black, aki Amerika egyik börtönében raboskodik. Segítségével szeretnék megtalálni a megoldást erre a furcsa betegségre. A magukra maradt, egyre inkább ősi ösztöneikre hallgató férfiak egymással vetélkedő frakciókra szakadnak: ki megölni, ki megmenteni akarja Eve-t. Eközben a csupa férfi világban elszabadul a pokol és tombol az erőszak...

 

Stephen és Owen King a Good Morning America című showban mesélnek könyvükről.

 

A múlt hónap közepén jelent meg Amerikában, és november közepétől nálunk is kapható lesz Nicholas Sparks legújabb regénye, a Minden szívdobbanással. A történet egy a harminchat éves nőről szól, aki hiába él együtt már évek óta barátjával, a fiú nem kérte meg a kezét. Egy hétre családja Sunset Beach-i nyaralójába utazik, hogy csomagoljon, mivel eladják a tengerparti házikót. Itt ismerkedik meg egy férfival, Zimbabwéből, aki azért utazik a városkában, hogy találkozzon sosem látott apjával. Amikor újtuk keresztezi egymást, olyan erős, egyszeri és megismételhetetlen szerelem születik köztük, amely talán örökké tart. Ám az élet szívszakító döntés elé állítja őket...

 

Tavaly Nicholas Sparks Magyarországon járt, és szerkesztőségünknek sikerült egy interjú erejéig találkozni a szerzővel.

 

Számtalan rajongója várja tűkön ülve, hogy George R. R. Martin folytassa A Tűz és Jég dala című regényciklusát, azonban az amerikai író idén egy másik könyvvel rukkolt elő. A Tűz és Vér nem egy klasszikus regény, hanem egy különleges történelem könyv, mely a Targaryen-ház felemelkedését és bukását beszéli el. Az eseményeket a Vastrón megalkotójának, Hódító Aegonnak a történetével kezdi, és a trón megtartásáért küzdő Targaryenek nemzedékein át egészen a dinasztiát majdnem végleg széttépő polgárháborúig regéli el Westeros sorsfordító eseményeit.

A könyv különlegessége, hogy ez a kiadvány adja a hátterét a The Long Night munkacímen készülő új, Westereoson játszódó HBO tévésorozatnak.

 


George R. R. Martin rövid összefoglalója a könyvről.

 

Szólíts a neveden szerzőjét, André Acimant az idei Oscar-gála óta egyre többen ismerik. Legújabb könyvében, a Nyolc fehér éjszakában huszonéves férfi és egy nő hét nap alatt – karácsonytól szilveszterig – kibontakozó, szerelmének történetét beszéli el. A szerző a tőle megszokott kérlelhetetlen pontossággal és érzékenységgel mutatja be szereplői érzelmeit, és érzéki nyelvezettel írja le útjukat. Nem véletlenül írják a Washington Post könyvmellékletében róla a következőt: „Aciman írásmódjának szépsége, szenvedélyének tisztasága ezt a különleges első regényt a nagy romantikus szerelmi történetek kánonjába illeszti.”

Három évvel ezelőtt jelentkezett utoljára Vass Virág regénnyel, így nagy várakozás előzte meg Az örökké rövid története címen, a hónap közepén megjelenő regényét. A romantikus regényeiről ismert írónő ezúttal egy igaz történetet, egy magyar manöken, Lantos Piroska valós története alapján írta meg könyvét. Hőse a Kádár-rendszer Magyarországáról indul,  és a vasfüggönyön túl Párizsban és New Yorkban fut be fényes karriert. A regény bepillantást enged a '70-es, '80-as évek szocialista és nemzetközi divatvilágának kulisszatitkaiba, Budapest, Párizs és New York pezsgő mindennapjaiba.

Az írónővel a regényről a 24.hu újságírója, Jankovics Márton beszélgetett a Margó Fesztiválon, amit itt tudtok megnézni.

Jeffrey Archer monumentális családregény-sorozata, a Clifton-krónika után ezúttal tizennégy rövidebb írással jelentkezik. Az Árulkodó nyomokban rövid klasszikus krimiket olvashatunk. A különböző időben és helyszíneken játszódó novelláinak pontosan megrajzolt karakterei, váratlan és fordulatos cselekményszövése ezúttal is kitűnő szórakozást ígérnek.

A Forma-1 szerelmeseinek kötelező olvasmány Kimi Räikkönen, a Jégember életrajza, akiről igen keveset tudni, hiszen ritkán és keveset beszél, és csak a legritkább esetben magáról. Az egyik legnépszerűbb mai finn prózaíró, Kari Hotakainen könyve a sztárallűröket kerülő, szerény és dúsgazdag ember érzékeny portréját rajzolja meg.
Az ismeretlen Kimi Räikkönenben nemcsak sztár, hanem a hozzá közel álló emberek: az édesanyja, testvére, felesége, barátai, pilótatársai, csapatfőnökei, szerelői is megszólalnak. Így a könyv nemcsak Kimi portréja, hanem egyben az autósport világának hiteles dokumentuma is.

Kimi Räikkönen / Fotó: 4.bp.blogspot.com

 

Csányi Vilmos folymatosan alkot, amikor nem regényeit írja és nem életút interjú készül vele rövid írásokban jegyzi le gondolatait.  A globális elmében ezeket az írásait olvashatjuk, melyekben olyan kérdésekre keresi a választ, mint például, hogy miben hasonlít a kutya az ősemberhez, vagy hogy mit jelent valódi közösségben élni, és mit csupán szervezetben? Szerteágazó és izgalmas életművének összegzéseként is értelmezhető kötet lapjain olvashatunk művészetről, természettudományos gondolkodásról, oktatásról, háborúról és békéről, madarakról és kutyákról. A Globális elme koncepciója valóban globális. A könyv zárlata pedig, ahol Csányi többek között olyan kortársakról értekezik, mint Esterházy Péter, Juhász Ferenc és Göncz Árpád, egészen személyes. Csányi Vilmos gondolatai arra inspirálnak, hogy ne veszítsük el kíváncsiságunkat saját magunk és a világ iránt, merjünk kérdezni, és változtassuk meg az életünket. Hiszen ami nem változik, az már nem is él.

A lista végén J. R. R. Tolkien grandiózus művét, A szilmarilokat ajánljuk, mely bár már több magyar kiadása is napvilágot látott, évek óta hiánycikk a hazai piacon. A kötet történeteiből megismerhetik az olvasók Középfölde legendáit, mítoszait. Rácsodálkozhatnak Tolkien univerzumára, amit a író hihetetlen aprólékossággal és nagy gonddal alkotott meg. Első szövegváltozatait Tolkien még az első világháború idején írta, és élete végéig folyamatosan bővítette.


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631437539
Megjelenés: 2022-11-02
méret: 200 mm x 122 mm x 25 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634791515
Megjelenés: 2018-12-15
méret: 239 mm x 161 mm x 25 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632938097
Megjelenés: 2018-11-26
méret: 125 mm x 29 mm x 200 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634472353
Megjelenés: 2018-11-20
méret: 305 mm x 235 mm x 30 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634522096
Megjelenés: 2018-11-13
méret: 197 mm x 137 mm x 30 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789633245996
Megjelenés: 2018-11-13
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634059264
Megjelenés: 2018-11-13
méret: 230 mm x 152 mm x 60 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634522058
Megjelenés: 2018-11-12
méret: 197 mm x 137 mm x 30 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631365368
Megjelenés: 2018-10-30
méret: 275 mm x 187 mm x 17 mm

Nicholas Sparks

Tovább

Nyáry Krisztián

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-26 07:20:05

Kihirdették a 2020-as Libri-díj tízes jelöltlistáját

Tovább

Szerelmes levelektől a Forma-1-ig – November legjobbjai.