„[...] Míg gyermekkoromban mindenki énekelt, addig ma a gépek korában már senki”

Augusztus 20-án a Sándor-palotában Áder János köztársasági elnöktől vehette át a Szent István Rend díjat Vásáry Tamás zongoraművész-karmester, Erdő Péter bíborossal együtt. A Renddel a tehetségeket, példát mutató tudósokat, művészeket, sportolókat, egyházi és közéleti szereplőket díjazzák.

Vásáry Tamás szuggesztív, magával ragadó előadásmódja egy olyan hangszeren hozott számára sikert, amely körül még a világ élvonalában is nagy a tolongás. A köztársasági elnök köszönetet mondott neki, amiért az egykori kényszerű búcsú után végül hazatért, továbbá a nagyhírű lemezkiadók és fényes koncerttermek ünnepelt csillagaként is megmaradt magyarnak.

Vásáry Tamás a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kedden arról beszélt: soha nem akarta elhagyni Magyarországot. Mint mondta, fiatal zongoraművészként külföldi versenyeken járva többször is lett volna lehetősége Nyugaton maradni, de eszébe sem jutott. 1956-ban édesapja miatt, szüleivel együtt disszidált, miután Vásáry József kisgazdapárti politikust kiengedték a börtönből.

Ettől kezdve édesapja miatt sokáig ő sem térhetett haza, de magyar állampolgárságáról sosem mondott le.

Az M1 csatorna vendégeként a zongoraművész kiemelte, hogy külföldön élve értette meg, milyen nehéz feladat lehetett az évszázadok során megmaradni ennek a kicsi nemzetnek és megőrizni nyelvét, kultúráját. Hiszen „idegen test vagyunk a környezetünkben, és állandóan meg kell harcolnunk a létünkért” fogalmazott.

A mai kor zenészeként megélt kihívásairól szólva megemlítette, hogy míg az ő gyermekkorában a szakácsnőtől a kőművesig mindenki énekelt, amíg dolgozott, addig ma a gépek korában már senki. Az állandó gépzúgás elnyomja az emberi hangot, ez pedig azért is probléma, mert az emberek elveszítik a kreativitásukat tette hozzá Vásáry Tamás.

Kitért arra is: zenészként mindig szolgálni akart, és erre törekszik a jövőben is.


FORRÁS: MTI / mindennapkonyv.hu


Vásáry Tamás

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Ki fog énekelni?